Fransa genel grevde

Ay başından bu yana süren eylemlerde şu ana dek gösterilerin başını öğrenciler çekiyordu. Ancak bugün eğitim, ulaşım ve posta gibi kamu sektörü çalışanları da genel greve katılıyor. Ülke genelinde yüzden fazla gösteri düzenlenmesi planlanıyor.

Eylemler öncesi özellikle başkent Paris’te güvenlik önlemleri arttırıldı. Kentte dört bin polis, olası şiddet olaylarını engellemek üzere görev yapıyor. Hükümet yeni yasanın gençler arasında işsizliği azaltacağını, protestocular ise gençlerin iş güvencesini baltalayacağını savunuyor.

Fransa’da, üniversite mezunu olmayan genç nüfus arasında işsizlik oranı yüzde 40’a ulaşıyor.

Başbakan Dominique de Villepin, işten çıkarmaları kolaylaştırarak, gençlere yeni iş sahaları açacağını savunuyor. Öğrenciler ve sendikalar ise hükümetten yeni yasayı geri çekmesini istiyor. Başbakan de Villepin, şu ana kadar geri adım atmadı. Sendika temsilcileri ile görüşmeye devam etmek istediğini söyleyen Başbakan Villepin sadece yasada iki ayrıntı üzerinde değişiklik yapabileceklerini söylemekle yetindi.

Yasa halihazırda işverene ilk iki yılda çalışanı gerekçe göstermeden işten çıkarma hakkı veriliyor. Kamuoyu yoklamaları, seçmenlerin yüzde 68’inin yasanın geri çekilmesine destek verdiğini ortaya koyuyor. (BBC)

1125720cookie-checkFransa genel grevde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.