”Fransa, Türk düşmanlığı yapıyor”

Anket sonuçlarını, ”Türkiye’nin üyeliğine onay verilmesi halinde Avrupa’ya yönelecek göç dalgasından duyulan korkuya” bağlayan gazetenin haberine göre, Le Figaro tarafından yapılan anket, ”Fransız halkının büyük çoğunluğunun, bugün kendilerine sorulması halinde Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkacağını” ortaya koydu.


Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanların oranının yüzde 56, evet diyenlerin oranının ise yüzde 36 olduğu belirtilen haberde, ”Avrupa Komisyonu’nun raporunun ardından aralıkta karar beklendiği, bundan sonra hemen başlanması halinde de müzakerelerin yıllarca, hatta on yıllarca sürebileceği” kaydedildi.


Fransızların yüzde 40’ının ”Türkiye’nin üyeliğiyle ortaya çıkabilecek göç” konusuyla ilgilendiği belirtilen haberde, ”Fransa’da sadece halk arasında değil, siyasiler arasında da Türkiye’nin üyeliği konusunda fikir ayrılıkları bulunduğu” ifade edildi.


”Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Ankara’ya destek verdiği, ancak iktidar partisinin büyük çoğunluğunun ona katılmadığı” kaydedilen haberde, ”halen üye sayısının 25’e çıkmasıyla, birlik içinde güç kaybettiklerine inanan Fransızların, 71 milyon nüfuslu bir Türkiye’yi de kabul ederek daha büyük bir nüfuz kaybına uğramaktan korktuğuna” işaret edildi.


Haberde, ”Türkiye’nin üyeliği konusunun Fransa’da iç politik hesaplara, özellikle de 2007’de yapılacak başkanlık seçimine malzeme edilmekte olduğu” belirtildi.
     


TÜRKİYE İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ


Fransız basını, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin (UMP), bundan böyle AB’ye alınacak yeni üyeler için Fransa’da doğrudan referanduma gidilmesini öngören bir anayasa değişikliğini ”ciddi biçimde düşündüklerini” yazdı.


Liberation gazetesinde çıkan haberde, ”iki konu birbiriyle ilişkilendirilmezse bile, Chirac’ın Türkiye konusu yüzünden AB anayasasının Fransa’da reddedilmesinden endişe duyduğu” öne sürüldü.


Chirac’ın yakın çevresine atıfta bulunan gazete, Cumhurbaşkanı’nın AB’ye bundan sonra katılacak üyeler için referanduma gidilmesi yönünde yakında anayasa değişikliği istemeye hazırlandığını yazdı.


AB anayasasının kabulünden sonra Fransız anayasasında da değişiklik yapılmasının gerekli olduğunu kaydeden Liberation, Chirac’ın bu fırsattan istifade ederek referandum önerisini değişikliğe ilave etmek istediğini savundu. Gazete, ”Türkiye konusunda Fransız seçmeni rahatlatmak için Chirac’ın bu yola gideceği” yorumunu yaptı.


Le Figaro gazetesi de, UMP Meclis Grup Başkanı Bernard Accoyer’nin, bundan sonra AB’nin yeni üye alması halinde doğrudan referanduma gidilmesi yönünde anayasa değişikliği yapılmasını önerdiğini yazdı.


UMP içinde Türkiye ile ilgili tartışmaların yoğunluk kazandığını hatırlatan Le Figaro, 2005 yılından önce kesin tavrın belirlenmesi için iktidar partisi içinde hem Türkiye konusunda, hem de AB anayasası konusunda çifte referandum yapılması önerisinin gözden geçirildiğini bildirdi.


Gazete, Fransız seçmeni rahatlatmak için parti içinde referanduma gidilmesinin önerildiğini yazdı ve ”UMP’nin bu sayede, kesin tavrına açıklık getirmesi açısından Sosyalist Parti’yi zorlamak istediği” yorumunu yaptı.


Fransa Başbakanı Jean-Pierre Raffarin, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda zamanı geldiğinde referandum yapılması önerisine destek verdiğini bildirmişti.


Dışişleri Bakanı Michel Barnier, konuyla ilgili tartışmalar açıklık getirerek, Türkiye ile AB arasında tam üyelik müzakereleri bitmeden Fransa’da referandum yapılmasını gündeme gelemeyeceğine dikkati çekmişti.


Muhalefetteki sol parti temsilcileri, dün yaptıkları açıklamalarda, iktidarın gündemi saptırmak ve AB anayasasıyla ilgili tartışmaları unutturmak için Türkiye konusunu bilinçli bir biçimde gündeme getirdiğini bildirmişlerdi.


 

676010cookie-check”Fransa, Türk düşmanlığı yapıyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.