Fransız istihbaratının anlaşılmaz hatası

Paris’te hazırlanan ve Le Monde gazetesine sızdırılan resmi rapora göre, Fransız vatandaşı olan Muhammed Merah, 2006 yılından beri güvenlik güçlerince izlenmekteydi ve geçen yılın Mart’ında Afganistan’da tutuklanması ardından yakın takip altındaydı.

Merah’ı izleyen istihbarat görevlisi, evinden çok seyrek olarak dışarı çıkan, kuşkucu bir tavır sergileyen Muhammed Merah’ın apartmanında internet bağlantısı bulunmadığını, cep telefonunun olmadığını ve daima sokaklardaki telefon kulübelerinden telefon ettiğini kaydetti.

Merah’ın Müslümanlara saygısızlık ettikleri gerekçesiyle bazı kadınlara şiddet uyguladığı, bestelediği şarkılarda Batılı kâfirlerin öldürülmesini yücelttiği, elinde bir bıçak ve Kuran ile fotoğraf çektirdiği, sık sık Ortadoğu’ya gittiği de kaydedildi.

Le Monde’da yayımlanan belgeye göre, Merah, İngiltere’de faaliyet gösteren İslamcı hareketlerle de ilişki içindeydi.

Olayı soruşturan yargıç, Muhammed Merah’ın anlaşılamayan ve açıklayamadığı bir nedenle Pakistan’a gitmiş olmasına rağmen, Fransız istihbarat yetkililerinin 2011 Kasım’ında birden Merah’ı takipten niçin vazgeçtiğine akıl erdiremediğini belirtti.

Yargıç Merah’ın, tam anlamıyla, vatandaşı olduğu ülke içinde yetişmiş bir tehdit unsuru profili çizdiğini; hızla radikal tutum benimseyip aldığı destek ve eğitimi gizlediğini kaydetti.

Merah, Mart ayında düzenlediği saldırılarda 7 kişiyi öldürmüş, ardından polis baskınında vurularak öldürülmüştü. Merah’ın öldürdüğü kişiler arasında 3 askerle 4 Yahudi bulunuyordu. (BBC)

1361030cookie-checkFransız istihbaratının anlaşılmaz hatası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.