FT: Başkanlık değil güçlü muhalefet gerekli

Yaklaşan seçimlerle ilgili haber ve yorumlar dünya basınında artarak devam ediyor. Son olarak İngiliz Financial Times gazetesi bugünkü başyazısını seçimlere ayırdı.

“Türkiye’nin oyu” başlıklı yazıda, Türklerin çıkarlarına en fazla hizmet edecek gelişmenin, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçimi ezici bir farkla kazanmaması olduğu belirtildi. Başyazıda, AKP’nin başarıları övülüyor ancak partinin artık rahatsız edici otoriter eğilimler sergilediğine dikkat çekildi. Financial Times, Pazar günkü seçimlerin sonucuna özel önem veren gelişmenin ise Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin anayasasını yeniden yazma vaadi olduğunu vurguladı.

‘BAŞKANLIK SİSTEMİ KAYGI VERİCİ’

Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçme niyetini hatırlattı ve bunun anayasa değişikliği önerilerinden en kaygı verici olanı olduğunu belirtti.

Başyazıda başkanlık sistemine geçişin doğru olmadığı şu satırlarla savunuldu:

“Bu iki nedenle kötü bir fikir. Birincisi, böylesi bir geçiş Sayın Erdoğan’a, Türkiye’de yürütmenin başı olarak görev yaptığı süreyi alışılageldiği gibi üç yerine beş döneme çıkarmasının yolunu sunmuş olacak. İkincisi ve daha kötüsü de, başkanlık sistemine geçiş, Türkiye’nin Kürtlerinin ve diğer azınlıklarının sorunlarının çözümünü zorlaştıracak.”

‘İYİ HABER: CHP GENİŞ KİTLELERE HİTAP EDİYOR’

Türkiye’de muhalefetin kat etmesi gereken mesafe olduğunun da vurgulandığı Financial Times’ın başyazısı, şu ifadeler ile noktalandı:

“Muhalefet uzun süre orduya ve yargıya bel bağladı. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi gecikerek de olsa, daha geniş bir kesime hitap etmeye başladı. Bu iyi bir haber. Türkiye’de yeni meclisin alacağı önemli kararlar, AKP kadar muhalefet tarafından da şekillendirildiği takdirde, daha da büyük anlam ifade edecektir.”

1295230cookie-checkFT: Başkanlık değil güçlü muhalefet gerekli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.