FT: Brüksel müzakereler için B planı arıyor

Üzerinde durulan formül ise, sorunun Türkiye’deki seçimler sonrasına kadar dondurulmasıdır.


Türkiye’nin Rum gemilerine uyguladığı yasağı nedeniyle üyelik müzakerelerinin çökmemesini engellemek için Brüksel’de formül aranıyor. Financial Times gazetesine konuşan Avrupa Komisyonu’nun üst düzey bir yetkilisi, “Bir B planına ihtiyacımız” var derken, sorunun Türkiye’deki seçimler sonrasına kadar dondurulması için bir yol bulunması gerektiğini söyledi. Gazete, Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in anlaşmazlığının dondurulabilmesi için Avrupa Adalet Divanı formülünü kabul ettirmeye çalıştığını yazdı.


DURURSA, BAŞLAMAZ KAYGISI


İngiliz Financial Times gazetesi, AB’nin limanlar sorunu nedeniyle Türkiye ile üyelik müzakerelerinin çökmesini önlemek için çaba gösterdiğini belirterek Brüksel’in patlamaya çok açabilecek bu sorunu Türkiye’de gelecek yıl yapılacak seçimler sonrasına ertelemeye çabaladığını belirterek şunları yazdı: “Yetkililer, Türkiye’deki reform temposunun yavaşlaması ve AB’nin genişlemesine ilişkin kaygıları nedeniyle Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin şu aşamada durması halinde yeniden başlamayabileceğinden kaygı duyuyorlar. Ancak, AB üyesi olan ama Türkiye tarafından tanınmadan Kıbrıs (Rum Kesimi) ile bir anlaşmazlık tüm sürecini durdurmakla tehdit ediyor.”


Financial Times’a konuşan Avrupa Komisyonu’nun üst düzey bir yetkilisi de, “Zararı asgariye indirmek ve müzakerelerin tamamen durdurulmasını önlemek için bir B planına ihtiyacımız var” dedi. Yetkili, sorunun Türk seçimleri sonrasına kadar ertelenmesi için yollarının bulunması gerektiğini de söyledi.


MÜZARELERİN ASKIYA ALINMASI FELAKET OLACAK KAYGISI


AB’nin limanlar konusunda Türkiye’ye yaptığı uyarılarını ve Rumların veto tehditlerini anımsatan gazete, “AB içerisinde Ankara ile müzakerelerin askıya alınmasının ülkenin Batı ile  bağları açısında bir felaket olacağı yolundaki kaygı artıyor” yorumunu yaptı.


AVRUPA ADALET DİVANI FORMÜLÜ


Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in Türkiye ve Kıbrıs Rum Kesimi’ni limanlar sorununun Avrupa Adalet Divanı’na götürülmesi için ikna etmeyi çalıştığını kaydeden gazete, “Böylece, Komisyon, sorunun, tarafların müzakere etmesi için daha çok olanağı olacağı Türkiye’deki seçim sonrasına kadar dondurulabileceğine inanıyor” diye yazdı.


İngiliz gazetesi, Ankara’daki yetkililerin bu konuda bir yorum bulunmadıklarını ancak diplomatların Türkiye’nin sorunu mahkemeye havale etmeye istekli olmayacağını söylediklerini kaydetti. AB yetkililerinin Türkiye’nin divanda kaybedeceğini söylediklerine dikkat çeken gazete, Rumların da Türkiye’nin bu yıl harekete geçmesi taleplerinin sulandırılacağı inancıyla divan formülüne direndiğini belirtti.


Komisyon’un, AB’nin en büyük üç gücü Fransa, Almanya ve İngiltere’nin baskılarının tarafları ikna edeceği umudunu taşıdığını belirten gazete, haberinin son bölümünde Türkiye’nin Avrupa Parlamentosu’nun “Ermeni soykırımı”nı tanıması çağrısını geri çevirdiğine de dikkat çekti.

1033340cookie-checkFT: Brüksel müzakereler için B planı arıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.