FT: Patriotlar müdahalenin ilk adımı

Mirski, “Bu, Putin’e göre uçuşa yasak bölge ilanıyla sonuçlanacak yeni Libya senaryosunun başlangıcı” diyor.

Habere göre NATO yetkilileri ise Patriot füzelerinin uçuşa yasak bölge oluşturulması için kullanılmayacağında ısrar ediyor. NATO dışişleri bakanlarının sonuç bildirisinde bu noktaya vurgu yapılması ihtimalinden söz ediliyor.

Independent’a göre NATO Genel Sekreteri de bu yönde bir açıklama yaptı ve “Suriye rejiminin füzeleri ve kimyasal silahları var. Kararımızı verirken bunları dikkate almalıyız. Suriye kimyasal silah kullanacak demiyoruz. Bu konuda bilgimiz yok ama bu görmezden gelebileceğimiz bir şey değil” dedi.

Financial Times yazarlarından Gideon Rachman ‘Suriye’ye müdahaleye doğru tehlikeli bir gidişat’tan söz ediyor.

Yazar özetle şöyle diyor:

“Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa’da ‘Suriye konusunda bir şeyler yapılmalı’ sesleri giderek yükselmeye başladı. Bu sesler o kadar yükseldi ki yakında gerçekten bir şeyler yapılabilir. İlk adım Suriye muhalefetinin silahlandırılması olacak. İkinci adım ise, hala değerlendirme aşamasında olsa da uçuşa yasak bölge oluşturulması olacak”

“Müdahale savaşı bitirir mi, yoksa Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın doğrudan dahil olacağı savaşı yeni bir boyuta mı taşır? Amerika’da Suriye’ye müdahaleyi savunan eski dışişleri bakanlığı kurmaylarından Anne-Marie Slaughter, Amerika’nın müdahaleden kaçınarak temsil ettiği değerlere ihanet ettiğini söylüyor ve müdahalenin on binlerce insanın hayatını kurtarabileceğini ve dengeleri değiştirebileceğini belirtiyor. Müdahale yanlılarına göre Esad’ın düşüşü kaçınılmaz. Eğer Batılı güçler, savaşın galibine silah yardımı yapmazsa savaş sonrası Suriye’yi şekillendirme konusunda sınırlı bir etkiye sahip olacaklar.”

Yazı şöyle devam ediyor:

“Müdahale yanlıları jeopolitik açıdan da Esad’ın düşüşünün İran’a darbe anlamına geleceğini söylüyorlar. Bazı Amerikalılar, ABD’nin geride durarak bölgede nüfuzunu azaltacağını belirtiyor ve ‘Küçücük Katar’ın nasıl olur da Suriye üzerinde dünyanın tek süper gücü ABD’den daha fazla etkisi olur?” diye soruyor. Ama müdahaleye karşı en önemli argüman sonuçlarının kestirilemeyecek olması. Batı’nın hava bombardımanı Esad rejiminin sonunu getirse bile, iktidara hangi güçlerin geleceği bilinmiyor. Bir de bombardımanın savaşın yönünü değiştirmesi riski var. Bu durumda Batı büyük bir istikrar gücü konuşlandırmak zorunda kalabilir bu da akıllara Irak ve Afganistan’ı getirir. “

845710cookie-checkFT: Patriotlar müdahalenin ilk adımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.