FT: Türkiye’nin müdahalesini hızlandırır

FT Türkiye ile Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi arasındaki gerginliğin değerlendirildiği Ankara çıkışlı bir haberde Türkiye’nin Irak’a olası müdahelesinden söz edildi.


FT şu değerlendirleyi yaptı:


“Türkiye Başbakanı Erdoğan, Ankara’nın Kuzey Irak’a karışmayı sürdürmesi halinde kendilerinin de Türkiye’de Kürtlerin ağırlıkta olduğu bazı kentlere karışacaklarını söyleyen, Kuzey Irak’taki Kürt özerk yönetimi lideri Mesud Barzani’yi sert tepki gösterdi.


Erdoğan, Barzani’nin sözlerinin altında ezileceğini, hatasının bedelinin çok ağır olacağını söyledi. Bu karşılıklı tehditler, Ankara’yla Irak Kürt liderliği arasındaki ilişkiyi yeni bir noktaya taşıdı.


Daha birkaç hafta öncesine kadar Erdoğan, iki taraf arasında resmi temasların başlaması olasılığından söz ediyordu. Ama bu öneri Türk ordusu tarafından reddedildi. Başkenti Kerkük olacak bağımsız bir Kürdistan’ın kurulması ihtimali iyice artarken Irak konusunda etkisiz kalınması Ankara’da hem askerleri, hem de hükümeti iyice rahatsız ediyor.


Türkiye Irak sınırına yığınak yapmış durumda. Bazı diplomatlar, gerilen atmosferin Türkiye’nin Irak topraklarına uzun bir süredir konuşulan askeri müdahalesini hızlandırabileceği görüşünde.”


ABD’nin böyle bir müdahaleye karşı olduğunu anımsatan FT, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler öncesinde Ankara’da siyasi havanın gerildiğini, Irak’taki Kürt liderliğine yönelik söylemde bunun da bir ölçüde etkili olduğunu savundu.


 

1040990cookie-checkFT: Türkiye’nin müdahalesini hızlandırır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.