FT: Türklerde türban huzursuzluğu

AKP ve MHP arasında üniversitelerde türban yasağının kaldırılması konusunda anlaşma sağlandığını yazan gazete iki partinin bu amaçla kurduğu komisyondan çıkan sonuçların da önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti.


“Asker türbanı siyasi simge olarak görüyor. Tutumunu belli edecek” değerlendirmesinde bulunan gazete türban gündeminin giderek sertleşmesinden kaygılanıldığını yazdı.


Gazetedeki yorum haber özetle şöyle:


“Anketler Türkiye’de çoğunluğun türban yasağına karşı olduğunu ortaya koyuyor. Ancak iki partinin bu adımı, yasağın kalkmasının ülkenin sosyal ve psikolojik imajının değişeceğinden kaygı duyan çok sayıda Türk’ü huzursuz etti.


CHP lideri Deniz Baykal ‘esaslı bir anayasa krizi’ çıkabileceği tahmininde bulunurken TÜSİAD lideri Arzuhan Yalçındağ hükümeti, türbandan kaynaklanan, kızlar üzerindeki kıyafet baskısı gibi diğer sorunları görmezden gelmekle suçluyor.


Ankara’daki Siyaset – Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın Başkanı İbrahim Kalın, ‘eğer iki parti anlaşırsa aciliyet arzeden yeni anayasa konusu ertelenmiş olacak. Bununla beraber yeni anayasa konusu yeniden gündeme geldiğinde, türban konusu ile vakit kaybedilmeden sivil özgürlükler konusuna daha fazla eğilme imkanı olacak.’ diyor.”


AÇIK GAZETE: AKP ve MHP’nin toplumun diğer kesimlerinin hassasiyetini de gözönüne alarak sorunun çözümünü sağlamak yerine, parlamentodaki çoğunluklarına dayanarak kendi görüşlerini yasal bir dayatma olarak kabul ettirmek istemesi, toplumsal barışa zarar verecektir.


İLGİLİ SÖYLEŞİ:
– Kavakçı: Başörtü, dini bir mesele

809180cookie-checkFT: Türklerde türban huzursuzluğu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.