G.Kore’de “internet özgürlüğü” kazandı

Financial Times gazetesinin haberine göre, ülkedeki ifade özgürlüğü savunucularını sevindirdiği bildirilen mahkeme kararının, iktidardaki muhafazakar partinin interneti kontrol altına alma amacına karşı bir darbe olduğu yorumu yapıldı.

Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilen yasanın amacının “internet üzerinden kamu çıkarına zarar verecek yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek” olduğu ve sözkonusu “kamu yararı” kavramının muğlak olması sebebiyle ifade özgürlüğüne tehdit oluşturabileceği de haberde belirtildi.

Ülkede yaşanan tartışmanın arkasında geçen yıl internet üzerinden mali spekülasyonlar yaymak suçlamasıyla tutuklanan ve Minerva olarak tanınan internet kullanıcısının, Anayasa Mahkemesi’ne yazdığı dilekçe olduğu, ancak son bir yıl içinde onlarca internet kullanıcısının sanal ortamda yazdıkları sebebiyle tutuklandıklarına dikkat çekildi.

“Hükümetlerin interneti kontrol etme isteği endişe yaratıyor”

The Financial Times’in internet özgürlüğüyle ilgili diğer haberi de “Hükümetlerin interneti kontrol etme isteği endişe yaratıyor” başlığını taşıyor.

Haberde, Wikileaks internet sitesi üzerinden yayılan gizli Amerikan belgelerinin yarattığı sarsıntı sonrası hemen her ülkenin hükümetler bazında internet kontrolünü sıkılaştırmak yönünde eğilimler gösterdiği belirtiliyor.

Şimdiye dek Çin gibi otoriter ülkelerin uyguladığı sıkı internet denetiminin Batı ülkeleri tarafından da benimsenmekte olduğunun da altı çiziliyor.

Haberde ayrıca BM’nin de internette uyulması gereken kuralları daha sıkı bir şekilde tanımlayacak bir çalışma biriminin oluşturulması yönünde çalışmalarda bulunduğu belirtildi.

1273470cookie-checkG.Kore’de “internet özgürlüğü” kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.