İşgalciler minareden Müslüman vuruyor

ABD’li işgalci keskin nişancılar Samarra’daki tarihi minareden Müslüman direnişçileri vuruyor. Saygın yerleri de kana bulayan ABD, aynı zamanda savaşta tarihi eserlerin korunması anlaşmasını da ihlal ediyor.

İngiltere’de yayınlanan ‘The Art Newspaper’ gazetesinin bildirdiğine göre, Irak’ın Samarra şehrindeki 9. yüzyıla ait tarihi caminin helezonik minaresi ABD keskin nişancılarının yuvası oldu.

Şeklinden dolayı Arapçada helezonik anlamına gelen ‘El-Malviya’ adıyla bilinen caminin 52 metre yüksekliğindeki minaresi ABD askerleri tarafından çevreye hakim olduğu gerekçesiyle nişan kulesine döndürüldüğü bildirildi. ABD askerlerinin minarede mevzilenmesi, bölgedeki Irak direniş hareketini de  o yöne kaydırmasıyla dünyanın en büyük antik şehri olan Samarra’daki tarihi kule iki ateş arasında kaldı.

Keskin nişancıları minareye yerleştirdiklerinden beri bölgede güvenliğin arttığını ileri süren ABD işgal ordusu, savaş sırasında tarihi binaların korunmasını içeren 1954 Hague Antlaşması’nı ihlal etmiş oluyor. Bu antlaşma, “savaşa katılan tarafların kendi bölgelerinde, çatışmalarda zarar görmesi ve yıkılması olasılığından dolayı, tarihi binaların kullanılmasını ve onlara yakın konuşlanmasını” yasaklıyor. Ancak yasanın ilk halinde bu maddeye, “askeri bir zorunluluk” karşısında uyulmayabiliniyordu.

Bu yasaya 1977 yılında eklenen bir protokolla bu yasa yenilendi. Ancak ABD, ikinci Dünya savaşı sonrasında,  1949 yılında yürülüğe giren Cenevre Antlaşması’nda imzası olmasına rağmen ne Hague antlaşmasını ne de daha sonraki Ek Protokolu onaylamıştı. Bu nedenle “askeri zorunluluk” cümlesi arkasına sığınıp, neredeyse 30 yıl önce değiştirilmiş uluslararası bir yasayı ihlal ediyor.

Diğer taraftan, Yugoslav ordusundaki subaylar, Dubrovnik kentini bombalamaları sonucu, aynı antlaşmayı ihlalden Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Kriminal Mahkemesine çıkarılmıştı.

Bu, ABD işgalci ordusunun ilk ihlali değildi. Daha işgalin ilk günlerinde, tarihsel yerler ve müzeler yerine petrol bakanlığını koruması uluslararası alanda eleştirilere neden olmuştu. ABD ordusunun insanlık tarihine, sanata karşı bu ilgisizliği sonucu müzeler yağmalanmış, arkeolojik alanlar, kazı yerleri ABD tanklarının daha hızlı ilerleyebilmesi için molozla örtülmüştü.

Samarra, Bağdat’ın 124 kilometre Kuzeyinde İslam gelenklerine göre en kutsal dört şehirden biridir. Halife Al-Mutasım tarafından MS 836’da Bağdat’ın yerine başkent olarak kurulan tarihi şehrin kalıntıları  9 kilometre enine ve 34 kilometre boyuna olmak üzere çok büyük bir alana yayılmıştır. Bu tarihi şehirde MS 852 yılında inşa edilen Büyük Camii bir zamanlar İslam dünyasının en büyük camisiydi.

1107260cookie-checkİşgalciler minareden Müslüman vuruyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.