Gaz pedalı ekonomiye fren yaptırttı

Bu arada, Toyota aynı zamanda geçici olarak araba satışlarını da askıya aldı.

Toyota’nın en büyük fabrikası ve yan sanayileri ABD’de bulunduğundan bu kaygı en çok tesislerin bulunduğu Indiana, Illinois ve Michigan eyaletlerinde hissedildi.

Obama yönetimi, “Amerikan Detroit Otomotiv” sanayinin söz sahibi yöneticileriyle, Beyaz Saray’da geçen hafta üst üste durum değerlendirme toplantıları yaptı. Bu toplantılara Başkan Obama’nın da katıldığı bildiriliyor.

Toyota’nın ABD’de bulunan Indiana Eyaleti’ndeki tesisleri, geçtiğimiz Cuma günü, araçlara gaz pedalı üreten Amerikan yan sanayi fabrikalarında ortaya çıkmış teknik hata nedeniyle üretime geçici olarak ara verme kararı aldı. Bu karar binlerce Amerikan işçisinin geleceği açısından soru işaretlerine yol açıyor.

Toyota’nın belli başlı modellerinde ortaya çıkan bu teknik arıza nedeniyle geri çağrılmış araçların servis işlemi ekonomideki üretim ve parasal ilişkilerin duraksamasına yol açacağı için ekonomistler tarafından son derece tehlikeli bulunuyor. Bu tehlikeyi hisseden dünya kapitalizminin finans merkezi durumundaki Wall Street borsacılarının son birkaç günü temkinli geçirerek, hisse senetleri üzerinde fazla spekülatif davranmamaya çalıştığı da gözlendi.

Dış politika ve uluslararası ilişkilerin gözlemci ve yorumcularına bakılırsa, Afganistan ve Ortadoğu sorunlarında genel bir yumuşama izleyen Obama yönetiminin “gaz pedalına dayalı” olarak tekrar ortaya çıkacak bir küresel bunalım yüzünden parasal kaynakları kontrol altında tutmak için “frene basması” da olası görünüyor.

1194110cookie-checkGaz pedalı ekonomiye fren yaptırttı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.