Gazze ablukası ‘insani krize dönmeyecek’

İsrail Başbakanı Ehud Olmert yaşamsal maddelerin sevkiyatını engellemeyeceklerini ve abluka sonucunda bir insani kriz yaşanmasına müsaade etmeyeceğini bildirdi.

Olmert bununla beraber ‘Gazze’den İsrail tarafına yöneltilen saldırılar sürdüğü müddetçe Gazze için normal bir hayat talep edilmesinin haklı gösterilemeyeceğini’ de savundu.

Mısır, Gazze ile arasındaki duvarın Filistinli militanlarca kısmen yıkılmasının ardından sınırı geçen on binlerce Filistinlinin geri dönmesi için güç kullanmayacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüssam Zeki, tüm Filistinliler geri dönünce sınırın yeniden kapatılacağını bildirdi.

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır duvarının bazı kesimlerinin dün sabah maskeli militanlarca havaya uçurulmasının ardından, on binlerce Filistinli Mısır’a akın etmişti.

Sınır kasabası Refah yakınlarında toplanan Filistinliler yürüyerek, kamyonlarla ya da eşeklerin çektiği arabalarla sınırı geçerek İsrail ablukası nedeniyle bulamadıkları ihtiyaç maddelerini satın aldı.

MÜBAREK’İN TALİMATI

Bu büyük insan akınına rağmen, Mısırlı görevliler sınırı geçen Gazzelilere müdahale etmemişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, askerlere gıda almak isteyen Filistinlilerin geçici olarak girişine izin verilmesi talimatı verdiğini açıkladı.

Gazzelilerin sınırı geçerek Mısır’dan gıda, yakıt, ilaç ve diğer temel ihtiyaç maddelerini tedarik ettikleri ve ardından geri döndükleri belirtildi.

İsrail’in geçen hafta Gazze Şeridi’nde başlattığı ablukanın sivil halkın iyice belini bükmesiyle bölgenin dünyaya tek çıkışı olan Refah başlıca umut kapısı haline geldi.

Filistinliler aylardır kapalı olan geçişin açılması için bölgede günlerdir Hamas’ın desteklediği gösteriler düzenliyordu.

Mısırlı güvenlik güçleri, önceki gün Gazze’den Mısır’a geçmeye çalışan yüzlerce Filistinli kadını püskürtmek için havaya ateş açmış, tazyikli su kullanmıştı.

Filistinli ve Arap siyasetçiler de İsrail’e geçişin açılmasına izin verme telkininde bulunuyordu.

DUVARIN YIKILIŞI

Dün sabah saatlerinde ise Filistinli maskeli militanlar sınırdaki duvar ve çitlerin bazı noktalarında patlayıcılarla delikler açtı.

Filistinliler kalabalık gruplar halinde Mısır’a geçmeye başladı.

Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas lideri İsmail Hanya gelişmeler ardından Mısırlılara ve Filistinli rakibi Mahmud Abbas’a sınır geçişleri konusunda acil görüşme çağrısı yaptı.

İsrailli bir sözcü ise sorunu çözümlemenin Mısırlıların meselesi olduğunu söyledi.

Sınırdaki bir BBC muhabiri, Mısırlıların sınırı tek başlarına kapatmasının zor olacağını söylüyor.

İsrail, Filistin’den yapılan roket saldırılarında artış olduğu gerekçesiyle Gazze’yle sınırını kapatmış, yakıtı tükenen elektrik santrali çalışamadığından Gazze karanlığa gömülmüş; gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlarda sıkıntılar yaşanmıştı.

Abluka uluslararası tepkiler karşısında kısmen hafiflemiş, ilaç ve yakıt geçişine izin verilmişti. (BBC)

FOTOĞRAF: Yıkılmış sınır duvarının üstündeki Filistinli çocuklar

1165450cookie-checkGazze ablukası ‘insani krize dönmeyecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.