Gazze’de yıkımın boyutları ortaya çıkıyor

Birleşmiş Milletler yetkilisi John Ging, yarım milyon kişinin temiz suya erişiminin çatışmaların başladığı günden bu yana kısıtlandığını ve Gazze’deki insanların büyük çoğunluğunun enerjiden yoksun olduğunu söyledi.

İsrail saldırılarında dört binden fazla evin tahrip olduğu ve on binlerce kişinin evsiz kaldığı belirtiliyor.

İsrail Başbakanlık sözcüsü Mark Regev, sınır geçişlerinin bugün ilerleyen saatlerde açılmasını beklediğini söyledi.

Regev, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Gazze’ye çok yüksek miktarda yardım girecek” dedi.

Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ise, Kuveyt’te düzenlenen Arap Birliği zirvesinde yaptığı konuşmada, Filistin topraklarında bir ulusal birlik hükümeti kurulması ve seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu.

Gazze’ye gergin bir sükunet hakim

İsrail ve Hamas tarafından ateşkes ilan edilmesinin ardından, Gazze Şeridi’ne dün geceden bu yana sükûnet hâkim.

İsrail’in operasyonu durdurduğu açıklamasının ardından, Hamas da, İsrail askerlerine Gazze’den çekilmeleri için bir hafta süre tanıdığını ve bu süre boyunca roket saldırılarına ara vereceğini açıklamıştı.

 
Çekilme işleminin ne kadar süreceği bilinmiyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 1.300’den fazla Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan saldırılarının ardından Gazze Şeridi’nden mümkün olduğu kadar hızlı çekilmek istediklerini söyledi.

Ancak yetkililer şimdiye dek kaç asker çektiklerini ve çekilmeyi ne kadar sürede tamamlamayı amaçladıklarını açıklamadı.

İsrail hükümeti ateşkes ilan ederken, operasyonun amacına ulaştığını duyurmuştu.

Ateşkes ilan eden Hamas yetkilileri ise, İsrail karşısında ‘büyük bir zafer’ kazandıklarını söyledi.

Hamas’ın askeri kolunun sözcülerinden Ebu Ubeyde, Hamas’ın roket timlerinin zarar görmediğini, askeri olanaklarını geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Sözcü, İsrail askerleri bölgeden çekilmeyi bir hafta içinde tamamlamazsa, tüm seçeneklere başvuracakları uyarısında bulundu.

Hamas’ın Gazze’deki en düzey yetkilisi İsmail Haniye ise, Hamas televizyonunda yayımlanan açıklamasında İsrail’in amaçlarına ulaşamadığını, tüm yaşadıklarına rağmen Filistinlilerin teslim olmadığını söyledi.

Araplardan mali yardım

Yerel kaynaklar, İsrail’in saldırılarında dört bin binanın yıkıldığını açıkladı. Gazze belediye yetkilileri, ilk belirlemelere göre 20 bin binada da ağır hasar meydana geldiğini belirtti.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, Gazze Şeridi’nin yeniden imarı için bir milyar dolar yardım yapacaklarını açıkladı.

 
Arap ülkeleri, Gazze’nin yeniden imarı için yardım yapmayı planlıyor.

Arap Birliği zirvesinde yapılan bu açıklamaya diğer liderlerin de destek vermesi ve toplam iki milyar dolarlık bir fon oluşturulması hedefleniyor.

Gözlemciler, hâlihazırda iki tarafın da ateşkese uyduğuna ancak bunun her an bozulabileceğine dikkat çekiyor.

İsrail’in Pazar günü yürürlüğe giren ateşkes açıklamasından hemen sonra Hamas militanları İsrail topraklarına yaklaşık 20 roket fırlattı.

İsrail buna hava saldırısıyla yanıt verdi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bölgeye giden Avrupalı liderlere, Gazze’de kalma planları olmadığını söyledi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Gazze’ye geçişlerin serbest bırakılmasını gerektiğini belirterek bunun kalıcı barışın sağlanmasına yönelik müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için önemli olduğunu belirtti.   (BBC)

FOTOĞRAF:Onbinlerce kişinin evsiz kaldığı tahmin ediliyor

1185470cookie-checkGazze’de yıkımın boyutları ortaya çıkıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.