Gensoru’da yumruklar konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş’un bazı AK Parti’lilerin Erdoğan’a ”peygamber” dediğine yönelik konuşmasına cevap vermek üzere söz aldı.

Başbakan Erdoğan’ın konuşması sırasında AK Parti ve MHP milletvekilleri arasında laf atmalar, bir süre sonra kavgaya dönüştü.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, bunun üzerine Başbakan Erdoğan’ın mikrofonunu kapatarak, birleşime ara verdi.
Bu sırada bazı milletvekilleri arasındaki laf atmalar devam ederken, bazı milletvekillerinin birbirine yumruk attığı görüldü.
Kavga, araya giren bazı bakanlar, genel başkan yardımcıları, grup başkanvekilleri ve bazı milletvekillerinin gayretleriyle sona erdirildi.

İLK SÖZÜ DURMUŞ ALDI

TBMM Genel Kurulunda, MHP’nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer hakkında verdiği gensoru önergesi görüşülüyor.

Dinçer hakkında, ”Çalışma hayatında yaşanan anlaşmazlıklar karşısında ve ortaya çıkan sosyoekonomik duruma rağmen sorumlulukları yerine getiremediği” gerekçesiyle verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde, ilk sözü, önerge sahibi adına MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş aldı.

DERHAL İSTİFA ETMELİ

Gensoru önergesinin görüşmelerinde MHP Grubu adına söz alan Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, son döneminde çalışma hayatının, barış ortamından uzaklaşarak, çatışma hayatı olmaya başladığını öne sürdü.

Ekici, Hükümetin ve Dinçer’in, bu gidişe dur diyecek adım atmadığını, ortamı daha da gererek, çalışma hayatında ayrışma ve çatışmaya zemin hazırladığını savundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görevlerinin, ilgili kanunda 16 başlık halinde sıralandığına işaret eden Ekici, Dinçer’in bu görevlerini layıkıyla yerine getiremediğini iddia etti.

SOYSAL’IN SÖZLERİ TARTIŞMAYA YOL AÇTI

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın, AK Parti’ye yönelik sözleri ise tartışmaya yol açtı. AK Parti’li milletvekillerinin üzerine yürüyen Soysal’ı arkadaşları önledi.

CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, şöyle konuştu:

”İşçileri 4/C kölelik kapsamına alıp ‘merhamet ettik’ diyorsunuz; alın merhametinizi başınıza çalın. Orada ölümü göze alan binlerce yürek var. Türk insanının duyarlılığı var orada. Bu sorunu çözmesi gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yolsuzluğun bedelini bu insanlara ödetiyor. Ülke kaynaklarını kendi yandaşlarına peşkeş çektiniz.”

Soğuktan donan bir Kore gazisi, yardım kuyruğunda bekleyen insanlar, iş müracaatı için sıra bekleyen insanlar ile çöpten meyve toplayan çocukların fotoğraflarını kürsüden gösteren Soysal, ”Bunlardan utanıyorum. Kula kulluk eden anlayışa yazıklar olsun. Oligarşinin, azınlığın mutluluğu için çaba gösterenlerden başkası değilsiniz. Bunlar utanç fotoğrafları değil mi? Sosyal devlet olmak için 4/B, 4/C, taşeronluk sistemini kaldırmanız lazım. Oligarşiye hizmet ediyorsunuz” dedi.

TARTIŞMALAR

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, sataşma olduğu gerekçesiyle söz aldı. Bahçekapılı, sataşmaya seviyesini koruyarak cevap vereceğini söyledi.

Konuşmacıların kelimeleri, anlamını bilerek kullanması gerektiğini söyleyen Bahçekapılı, ”Kişilerin özel hayatına müdahale insan haklarına aykırıdır, ayrıca ayıptır. Hukukta eleştiri ile hakaret arasında bazı kriterler vardır. Eleştirirken kullandığınız dil ile söylediklerinizin içeriğinin birbiriyle örtüşmesi, bir denge kurulması gerekir. Burada, paparazzi programlarına konu olmak için bulunmuyoruz. Facebook’ta en çok tıklanan oyuncak da değiliz. Önce çalışın sonra konuşun” dedi.

CHP’li Soysal da Bahçekapılı’nın kendisine sataştığı gerekçesiyle yeniden söz aldı. Soysal, AK Parti Grup Başkanvekili Bahçekapılı’nın bahsettiği ”seviye” kelimesinin adresinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.

Soysal’ın ”Adres belli, adres Başbakan” demesi, AK Parti’li milletvekillerinin tepkisine yol açtı. Sıra kapaklarına vuran AK Parti’li milletvekilleri, ”Terbiyesiz, ahlaksız, sarhoş, kafayı çekip geliyorsun…” diye tepki gösterdi.

”Ahlaksız sensin, terbiyesiz sensin. Bizi yıldıramazsınız” diyen Soysal, ”Burada siyaset seviye dersi vermek, en son size düşer. Siyasetin kıblesinin insan olduğunu bilenleriz. Siz, çivi çaktınız doğru ama bu çivileri insan etine çakıyor, insanları acıtıyorsunuz” diye konuştu.

BANA TALİMAT VERMEYE ÇALIŞTI

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, TBMM Genel Kurulunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer hakkındaki gensoru önergesinin görüşmelerinde yaşanan tartışma nedeniyle birleşime 10 dakika ara verdiğini duyurdu.

Yaklaşık 40 dakika süren aranın ardından birleşimi açan Mumcu, Türkiye’nin yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığına dayanarak yürütüldüğünü söyledi.

Mumcu, şu anda yasamayı temsilen bulunduğunu ancak, yürütmenin yasamaya baskı yapma hakkının, hiçbir zaman olmadığını belirterek, ”Ama demin, Bakanlar Kurulu üyesi bir bakan, Başbakan Yardımcısı Sayın Arınç, makam odasına gelip, nasıl yöneteceğim konusunda bana talimat vermeye kalkıştı, bunu şiddetle kınıyorum” dedi.

1232890cookie-checkGensoru’da yumruklar konuştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.