Gül’den İran’a soğukkanlı olma önerisi

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Viyana’daki toplantıyla ilgili olarak Mutteki ile yaptığı görüşmeye yönelik soruyu yanıtladı.


İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile yaptığı görüşmede, İran’a, önerilen pakete tepkilerinin hemen ret olmaması, önerinin iyi değerlendirilmesi ricasında bulunduğunu belirterek, ”Soğukkanlı hareket etme zamanıdır. Ümit ediyoruz bu fırsat değerlendirilecektir” dedi.


Türkiye’nin, sorunun diplomatik yollarla çözümü için elinden gelen gayreti gösterdiğini ifade eden Gül, ”İran’a pakete tepkilerinin hemen ret olmamasını, öneriyi iyi şekilde değerlendirmelerini, soğukkanlılıkla bakmalarını ve işin özüne, esasına dikkat etmeleri gerektiğini rica ettim ve bu konuda uzun görüş alışverişinde bulunduk. Ümit ediyoruz ki Viyana’daki toplantıdan sonra İran da bunu en iyi şekilde değerlendirecektir ve ortaya çıkan yeni fırsat kaçırılmayacaktır” diye konuştu.


EK PROTOKOL


Walter Steinmeier de Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde, müzakere ve tarama sürecinin olumlu şekilde geliştiği konusundaki görüşlerini Gül’e aktardığını söyledi.


Almanya’nın Türkiye’den bir de arzusunun bulunduğunu ifade eden Steinmeier, ”Ankara Anlaşması Ek Protokolü’nün onaylanması konusunda henüz bir gelişme yok, halen bu konu açık. Biz bu konunun Almanya’nın (AB) dönem başkanlığından önce, yıl sonuna kadar çözülmesini arzu ediyoruz ve bu konuda çabalarımızı sürdürmek konusunda kararlıyız” diye konuştu.

1030760cookie-checkGül’den İran’a soğukkanlı olma önerisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.