Göçmen depremzedeye ikinci bahar

Marmara Depremi’nde hayatta kalmamın sevincini yaşayan Depremzede Yaman Ailesi, Avustralya hükümetinin ilgisiyle hayata yeni bir sayfa açtılar. Avustralya’nın duygulandıran ilgisi olması gereken ama hiç de alışılmamış bir öyküydü… 

Saadettin Yaman, eşi Rukiye ve kızları Fatıma Yasemin, onbinlerce kişinin yaşamına mal olan deprem Kocaeli’ni vurduğunda, depremin kalbinde, Gebze’de yaşıyordu. Yamanlar’ın evi zarar gördü. Saadettin Yaman’ın kardeşiyle birlikte inşa ettiği bina yerle bir oldu. Orada da kalamadılar, Ankara’ya göçtüler.

İşte ailenin deprem yaralarını sardığı günlerde Avustralya Elçiliği’nden gelen mektup hal hatır soruyordu… Aylar sonra Ankara’daki Avustralya Büyükelçiliği, bütün Avustralya vatandaşlarına yaptığı gibi Türkiye’ye kesin dönüş yapıp Saadettin Yaman’la evlenen vatandaşı Rukiye Yaman’ın izini bulmuş ve esenlikte olup olmadığını soruyordu.

Avustralya’nın vatandaşına gösterdiği bu ilgi, Saadettin Yaman’ı çok etkilemişti. Saadettin, eşine, “Kalk hanım, gidip ilgilendikleri için teşekkür edelim” der. Yaman ailesi, elçiliğe teşekkür ziyareti yapar… Nezaket ziyareti Avustralya’nın kapısını tekrar aralar… Büyükelçilik yetkilileri, Yaman ailesinin isterlerse Avustralya’ya dönebileceklerini belirtir…

Depremzede ailesi bir mektupla tekrar umuda yolculuk ederler… 2000 yılında Melbourne’un Broadmeadows semtine yerleşirler.

Şimdi mi? Saadettin Yaman, İngilizce kursunu tamamlayıp, gerekli diğer kursları da tamamlayarak  kendi şirketini kurdu. Türkiye’de olduğu gibi inşaat işleriyle uğraşıyor, “Yeniden doğmuş gibiyim, çalışıyorum, 4 aydır vergimi veriyorum. Yakında kendi evimizi alacağız” diyor.

FOTOĞRAF: Yaman ailesi: 8 yaşındaki Fatıma Yasemin, Saadettin Yaman, Rukiye Yaman ve 2,5 yaşındaki Muhammed Yusuf

1112650cookie-checkGöçmen depremzedeye ikinci bahar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.