Göçmen kampındaki Hanefi ölmek istedi

İngiliz göçmen polisi tarafından eşi ve 4 çocuğuyla birlikte gözaltına alınarak Bedford Yarlswoos sığınmacı kampına götürülen baba Müslüm Ergun, alıkonulduğu kamptan gazeteci Alpaslan Düven’i arayarak, kampta tutulan Adıyamanlı Türk vatandaşı Hanefi Kara’nın, kafasını duvarlara vurup, üzerine kaynar su dökerek intihar girişiminde bulunduğunu ve durumunun ağır olduğunu; kendisini saçlarından tavana asarak intihar etmek isteyen siyahi mülteci kadının ise son anda kurtarıldığını iddia etti.

Her iki intihar girişimine de şahit olduklarını söyleyen baba Müslüm Ergun, “Burası tam bir ‘ölüm kampı’.Her gün birileri intihar ediyor.İsyan çıkarmayı düşünüyorlar. Ben ve çocuklarım ölmek istemiyoruz, ne olur bize yardım edin” diye ağlayarak, yardım çağrısında bulundu.

İngiliz göçmen polisinin bir şafak operasyonuyla gözaltına aldığı Türk ailenin içler acısı dramı yürekleri burkuyor. Yaklaşık 10 yıldır İngiltere’de yaşayan 6 kişilik Ergun ailesi,Bedford’taki göçmen kampında sınırdışı edilmeyi bekliyor.
Kapıyı kırıp içeri girdiler.

8 Şubat günü sabah saat 5.00 civarında Ergun ailesinin Shirley’deki evlerinin kapısına dayanan 20 göçmen polisi, evin kapısını kırarak içeri girdi. Bu sırada uykuda olan aileyi uyandıran polis, mahkeme karar metnini göstererek baba Müslüm Ergun, eşi Anne Suna Ergun, kızları Anıl Hasan Ergun (6), Yezda Ergun (2), Rabia Elif Ergun (1) ve oğulları Metincan Ergun’u (4) gözaltına alarak, Bedford Yarlswood mülteci kampına götürdü.

“HAZIRLANIN GİDİYORUZ”

Bedford Yarlswood mülteci kampında telefonla görüştüğümüz Müslüm Ergun, “O gün geç saatlere kadar çalışmıştım ve çok yorgundum…Eve geldiğimde eşim ve çocuklarım yatıyordu. Bende duşumu aldıktan sonra yatağa girdi. Uykumun tam ortasında büyük bir gürültüyle uyandım. Ellerinde el lambaları ve çelik yelekleri olan yaklaşık 20 polis…İçlerinden biri, bir kağıt parçasını göstererek “hazırlanın  gidiyorsunuz” dedi.Ne yapacağımı şaşırdım.. Sonra özel eşyalarımı toparlamak zorunda kaldım. Çocuklarım çok korkmış ve ağlıyorlardı” diye tutuklanma anını anlattı.

Yaklaşık 10 yıl önce İngiltere’ye gelerek siyasi iltica talebinde bulunan baba Müslüm, geldiği günden bu yana iltica talebinin, defalarca red edildiğini ve bu süre boyunca düzenli olarak haftalık bazen de aylık imzaya tabi tutulduğunu söyledi.

Kampta tutulan eşi ve çocuklarının sağlık durumunun kendisini endişelendirdiğini vurgulayan ve küçük kızı Rabia’nın sürekli ateşlendiğini ve eşininde kabuslar gördüğünü ifade eden Müslüm, “Bizim bulunduğumuz koğuşta kalan bir Adıyamanlı Hanefi Kara adından biri var.Uzun süredir kampta tutuluyormuş. Bir kaç gün içinde sınırdışı edilmeyi bekliyordu. Bugün gözyaşları içinde kafasını duvarlara vurmaya başladı. Delirmiş gibiydi…Gardiyanlar durdurmaya çalıştı ama o ısrarla kafasını duvarlara vuruyordu. Sonra ocaktaki sıcak çay suyunu alarak kafasından aşağıya döktü. Yüzü ve vucudunun çeşitli bölgeleri yandı. Görevlilere acil doktor çağırmasını söyledik ama hastaneye götürmeyip sadece ıslak bezle pansuman yapıyorlar” dedi.

Kampta tutulan mültecilerin çaresizlik ve ülkelerine gönderilme korkusuyla intihar girişiminde bulunduklarını vurgulayan Müslüm, Afrikalı sığınmacı kadının da kendisini saçlatından asarak intşhar giriğiminde bulunduğunu fakat son anda görevliler tarafından kurtarıldığını fakat durumun ağır olduğunu iletti.

ANNESİ PERİŞAN

Müslüm Ergun’un 58 yaşındaki annesi Ayten Ergun, oğlu, gelini ve 4 torununun ‘ölüm kampı’ olarak adlandırılan Bedford Yarlswoos mülteci kampında tutulduğunu öğrenince sinir krizleri geçirdi.

Üzüntüden sağlığı bozulan yaşlı kadın, “Benim yaşlı kalbim bu acıya daha fazla dayanamaz. İngiliz devletine yalvarıyorum ne olur çocuklarımı serbest bıraksınlar. Yoksa ben kendi canımı alırım!..” diyerek gözyaşlarına boğuldu. 
Türk mülteci kendini yaktı

Yaklaşık 10 gündür kampta tutulan Asiye Keleş, eşi İsmet Keleş’in durumunun kritik olduğunu ve doktor talebinin İngiliz yetkililerce reddedildiğini ileri sürdü.

Bedford Yarlswood mülteci gözaltı merkezinden telefonla arayan Asiye Keleş, kafasını duvarlara vurarak intihar etmek isteyen Adıyamanlı Hanefi Kara’nın, görevlilerin sınırdışı etmek istedikleri sırada kafasından aşağıya sıcak su dökerek ölmek istediğini ve feci şekilde yandığını anlattı.

Kampta tam bir kaos yaşandığını vurgulayan Keleş, gözaltında tutulan mültecilerin isyan çıkarmaya hazırlandığını ve ortalığı ateşe vererek toplu intihar etmeyi dahi düşündüklerini iletti. Kampta ölmekten korktuklarınıda sözlerine ekleyen Keles, acil yardım çağrısında bulundu. 

FOTOĞRAF: İki intihar girişimine tanık olduğunu söyleyen Baba Müslüm ve cocukları

1188480cookie-checkGöçmen kampındaki Hanefi ölmek istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.