Göçmen sorunlarına, Türk Ailesi çözümü

Başbakanlık bünyesinde faaliyet sürdüren Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (ASAGEM) tarafından yapılan açıklamada Almanya’daki Türkiye kökenli ailelere yönelik başlatılacak eğitim seferberliğinin amacını, ”Batı kültürünün etkisinde yetişen gençlerin Türk kültür ve geleneklerinden uzaklaşmasını engellemek” olarak özetledi.

ASAGEM tarafından başlatılacak ”Aile eğitimi” projesi Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)’ne ait cami ve derneklerde başlatılacak. Proje kapsamında 13-19 Aralık tarihleri arasında Köln, Dortmund ve Frankfurt’ta 300 eğitimciyi kapsayacak seminerler gerçekleştirilecek. Türkiye’den dört kişilik uzman ekibi katılacağı ”Eğitici Eğitimi” başlıklı toplantılarda, cami ve derneklerde ailelere Türk kültür ve geleneklerini anlatan eğitimciler eğitilecek. Bölgelerine dönecek bu eğiticiler kısa bir süre içinde ailelere yönelik toplantılar düzenleyecek.

Türkiye’den gelecek uzman ekibin, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli ailelere karşı karşıya bulundukları sorunlara ”Türk aile yapısı” çerçevesinde çözüm getirmelerini önereceği belirtildi. Ancak, uzmanlar Almanya’daki ekonomik sosyal sorunların Almanya’daki aile yapısını değiştirdiği, klasik anlamda Türk aile modeli ile sorunların aşılamayacağı ise gözden uzak tutulduğunu belirtti.

ASAGEM tarafından bir süre önce yapılan araştırmada, Almanya’daki Türkiye kökenli ailelerin yaşam tarzının Türk aile sisteminden uzaklaştığı, bunun için de ”Türk kültürüyle batı kültürünü sentezleme konusunda çeşitli sorunlar yaşayan gurbetçiler”in aile görüntüsündeki değişime dikkat çekiyor.

Eğitim seminerleri ile evlilik, çocuk yetiştirme, eş seçimi, yaşlı bakımı ve komşuluk ilişkilerinde yaşanan sorunlara Türk kültürü doğrultusunda çözüm üretilmesi hedefleniyor. Projeye ilişkin bilgi veren ASAGEM uzmanları, seminerlerde aile içinde yaşanan sorunların giderilmesine yönelik ”alternatifler” önereceklerini bildiriyor.

ASAGEM tarafından ailelere yönelik başlatılan lobicilik faaliyetinin temelinde, ailelere yönelik yapılan bir araştırma yatıyor. Araştırmada, Türkiye kökenli çocukların doğumdan sonra Türkçe bilmedikleri ifade edilerek bunun bir çok soruna yol açtığı ileri sürüldü.

ASAGEM tarafından Almanya’da gerçekleştirilen bir araştırmada, Türkiye kökenlilerin önemli bir kısmının Almanya’da entegrasyon sorunları yaşadığı ve Almanya’da kaygılandığı ileri sürüldü. Araştırmada, Türkiye kökenlilerin yüzde 59’unun Almanya’da yaşamaktan kaygılı olduğu ileri sürüldü. Araştırmada ayrıca, Türkiye kökenlilerin yüzde 81’inin ‘Türk kültürünü yeterince öğrenemediği’, yüzde 77’sinin ‹slam dinini öğrenemediği söylediği ifade etti.

Bu veriler, ailelere yönelik yürütülecek eğitimin içeriğinin ne olacağını da gösteriyor. Aynı araştırmada ayrıca, Türkiye kökenlilerin yüzde 72’sinin Türkiye dönmek istediği de iddia edildi.

1120420cookie-checkGöçmen sorunlarına, Türk Ailesi çözümü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.