Gün Zileli’ye eleştiri

Yarın Türkiyede Anti Türk faaliyetler komisyonu kurulursa ABD de 1938 baslarında kuruldugu gibi (HUAC,House UN-American Committe – daha sonra Mccarthy nin anti komünist makinasina dönüsen organ) kitapları ve beyanları delil olarak kullanılabilir.


Ancak yaptığı beyanlar içinde bir tanesi benim aklımı durdurmustu; Ankara Necatibey Caddesinde sopalarla öldürülen ODTÜ ögrencisinin öldürülme olayının perde arkasını açıkladıgı sayfalar.


Gün Zileli, enterasan siyasi geçmişi ve o geçmişe yönelik anılarını yazdığı 3 ciltlik kitaplardaki beyanları ile ilgimi çekmişti.


Yarın Türkiyede Anti Türk faaliyetler komisyonu kurulursa ABD de 1938 başlarında kurulduğu gibi (HUAC,House UN-American Committe – daha sonra Mccarthy nin anti komünist makinasına dönüşen organ) kitapları ve beyanları delil olarak kullanılabilir.


Ancak yaptığı beyanlar içinde bir tanesi benim aklımı durdurmuştu; Ankara Necatibey Caddesinde sopalarla öldürülen ODTÜ öğrencisinin öldürülme olayının perde arkasını açıkladığı sayfalar.
Bu sayfaların 2005 de yazılabılmesinin tek nedeni var, Türkiye Cumhuriyetinin yasalarının belli bir dönemden sonraki olaylara etki etmeyişi.


Bu tür itiraf ve kasılmalara başka kitaplarda, başka geleneklerden gelenlerin yazılarında karşılaşmıştım daha önceden.


Açık Gazeteye ara sıra bakar, kimi yazarların sadece başlıklarını tarar ve kimi yazarları okurum. Gün Zilelinin 16 Eylülde başlattığı yazılar ilgimi çekti. 27 yıldır Stalinin suçlarıyla ve ona ithaf edilen bir karanlık dönemle ilgili okumalarım oldu değişik kaynaklardan. Raslamamışım Out of Night’ a, hemen sipariş ettim Amazon’ dan geldi ve ancak bu sabah bitirebildim.


Kitabı okurken kendi gençliğim geçti gözümün önünden. Demokratik Merkeziyetçiliğin ve ‘Leninizmin’ etkili oluğu dönemlerin ürünü olan bir siyasal zaman diliminde sola adımımı atmış ve kendimi, uzun yıllar çevremde olanları parti çıkarları nedeniyle görmezlikten geldiğim kör,sağır ve dilsiz bir edilgen olarak militan varlığımı rahatlattığım, gündelik yaşam içinde önce faşist terör, sonra devlet terörü hengamesiyle düşüncenin dumura uğradığı bir dönemin ürünü olarak gördüğüm yılların üstünden nerdeyse 15 yıl geçti. Bu dönemde DM ve ML i mutlak tabu olarak gören hemen hemen bütün siyasi çevrelerde yaşanan olumsuzlukların tanığı oldum.


Yalan da bu mekanizmaların bir ürünü idi. Sahtekarlık ve ihbarcılıkta öyle.


Yıllar sonra şu olguya ulaştım: Bilgi güçtür, korku gücü korur. Siyasetde de Stalinizm = Anti Komünizmdir vargısına ulaştım.Yazarın siyasi geçmişi McCarthizmin Türkiyede şahlandığı dönem olmuş ve yazar ve dahil olduğu siyasi hareket yayınladıkları fotoğraf ve hikayelerle Türkiye genelinde bir korku ağı ördüğünü anımsar yaşları müsait olanlar. Korku Rus işgalinden, Ruslardan, Ruslarla işbirliği yapan yada işbirliğine ideolojik olarak açık olan devrimcilerden ve devrimci hareketlerden korku. Faşistler ve sağcılar ise Ruslara karşı cephede ittifak idi. Böylesi bir gerilim ve korku atmosferi MC hükümetlerinin ve Türk Gladiyosunun da işine geliyordu. Başarıyla 12 Eylül ve karanlık dönemi hazırlandı.


Yazar daha ilk yazısında Kitabın yazarını kutsar ve masumiyete boyarken hata yapıyor. Yaptığı hata İngiizce bilgisinden kaynaklanmıyor çünkü kitabın POSTSCRIPTS bölümünde HUAC de TANIK olarak Anti Komünist propaganda malzemesi sunumunda dinlendiği tarih 1941 rakamla yazılmış, oysa AYDINLIK deneyimli yazar savaştan sonra komünist geçmişinden dolayı suçlandığına ilişkin doğruluğu tartışmalı bilgiyi okuyucularına pervasızca sunuyor.


Jan Valtin (esas adı, Richard Julius Hearmann Krebs) in bu kitabı nasıl yazdığı da aynı bölümde açıklanıyor, Anti Komünist cadı avını düzenlemekte usta bir gazeteci Jan valtin’ in koruyucu meleği oluyor. Yazdığı her şey denetleniyor, gereksiz ve kullanıma uygun olmayan bölümler çıkartılıyor Isaac Don Levine tarafından. Kitap anti komünist ve Anti Sovyetik bir propaganda aracı olarak milyonun üstünde satıyor, çünkü sağcı yayın tekeli kitabı pazarlıyor.


Yaşadıklarına ilişkin olarak söylenecek fazla bir şey yok hal böyle olunca, gerçeğin saplantılı ve taraftar bir yaklaşımla anlatımından çıkartılabilecek dersler sınırlı. Troçki bunu teslim edip, Jan valtin’ in ardından Sağcı Demokrat senatör Matin Dies’ ın tanık olarak çağırdığı HUAC nın davetine katılmıyor. Militantın önyazısı oldukça edalı ancak, POSTSCRIPT yazarı Mititant yazarının anti komünizmin ekmeğine yağ süren ve aynı yazarımız gibi gerçeğin sulandırılmasına öncülük eden yazısını Düzeltiyor.
1923 den 1938 kadar yaşadığı dönem yazara tekrar tekrar anımsatılıyor ve yeniden yazdırılıyor, haftada 10 dolar karşılığı, Isaac Don Levine tarafından. Yazar hardiski oldukça sağlam bir bilgisayarcasına bu 15 yıllık dönemdeki tüm olayları, GESTAPO da geçirdiği insanlık dışı döneme rağmen dün gibi anımıyor. Yazı dili bir raporu anımsatıyor,astın üstlere verdiği detaylarla dolu bir raporu…..


Gün Zileli, solun vicdanı olabilecek bir Anarşist olarak böylesi bir raporu ekinde yazılanları umursamadan birinci el şahitden anti stalinist anti sovyet malzeme diye doğru olmayan bilgilerle bize sunuyor. Yazar 1978 lerdeki Aydınlık yazarlarının nasıl değişemeyeceklerine örnek oluyor, Anarşist maskesine bürünseler bile.

703450cookie-checkGün Zileli’ye eleştiri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.