Günay’ın Maraş özürü

Günay, 1978 Aralık ayında Kahramanmaraş’ta, 1980’in yazında Çorum’da, 1993’ün yazında Sivas’ta çok büyük provokasyonlar yaşandığını belirterek, ”Geçmişte yapılan bütün yanlışlar adına, devletin şu anda bir görevlisi sıfatını taşıdığım için özür diliyorum” dedi.


Alevilik Araştırma, Dokümantasyon ve Uygulama Enstitüsü, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda açıldı. Açılış törenine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun, ”AK Parti’nin Alevi açılımının diğer Süryani, Abhaza gibi dini gruplara da genişletileceği”ni söylediğini ifade eden bir gazeteciye, ”Arkadaşlar isterseniz böyle tavsif etmeyelim Alevi, Bektaşi, Süryani, Abhaza gibi…” karşılığını verdi.


”Herkesin, hangi meşrep, mezhep ve kökenden olursa olsun özgürce düşünme, ifade etme, inanma ve bunları yaşama hakkı olduğunu” vurgulayan Günay, ”Türkiye Cumhuriyeti’nin artık bu çağda, 21. yüzyılda 12 Eylül üzerinden neredeyse bir çeyrek yüzyıl zaman geçtikten sonra, artık çoğulculuğu içselleştirmesi ve herkesin haklarını bu biçimde kabul etmesi, katılımcı bir anlayış içinde ülkenin yönetimine katılması gerekiyor. İsterseniz böyle bakalım, kategorize etmeyelim” diye konuştu.


Günay, 12 Eylül dönemini ”inanç, düşünce, köken ve inanç zenginliklerini yok sayan kabus dönemi” olarak niteleyerek, ”Bundan çıkış dönemindeyiz. Türkiye yeniden kendisiyle tanışmaya, kendisiyle barışmaya, kendisini tanımaya ve çoğalmaya çalışıyor. Farklılıklar, güzellikler içinde, tüm bunları birbirine düşman kılarak değil, farklı inanç, kültür, gelenek ve yaşam tarzlarını birbiriyle çatıştırarak değil barıştırarak çoğalmaya, çoğullaşmaya ve zenginleşmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

1071520cookie-checkGünay’ın Maraş özürü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.