Güney, Mısır’ın ‘petrol’ kararına şok oldu

TAK’ın aktardığına göre; Rum gazeteleri, Gül’ün, dün Mısır’ın; Rum tarafıyla petrol aranmasına ilişkin anlaşmayı askıya aldığı yönündeki açıklamaları “Gündeme bomba gibi düştü” yorumuyla verdiler.


Politis gazetesi “Mısır-Lübnan Geri Adım Attılar” başlığıyla okuyucuya sunduğu haberinde, Gül’ün dün, Mısır ve Lübnan’ın Güney Kıbrıs’la petrol aranmasına ilişkin anlaşmalarını askıya aldıklarına dair açıklamasının gündeme “bomba gibi düştüğünü” yazdı.


Gazete, Gül’ün açıklamasının Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in Ankara’ya resmi ziyaret gerçekleştirdiği ve petrol konusunu ayrıntılı bir şekilde görüştüğü saatlerde yapıldığını; Mısır’ın, Gül’ün açıklamasını yalanlamadığını kaydetti.


“LEFKOŞA İHTİMAL VERMİYOR-ANLAŞMALAR GEÇERLİ”  


Gazete yukarıdaki alt başlıkla yayımladığı haberinde, iki ülkeyle petrol konusunda anlaşmalar yapılmasına ilişkin ön hazırlık çalışmalarında doğrudan yer alan Rum Ticaret Bakanlığı’nın Enerji’den Sorumlu Müdürü Solonas Kasinis’in açıklamalarına yer verdi.


Kasinis Politis gazetesine yaptığı açıklamada, kendisinin ve diğer yetkililerin Mısır ve Lübnanlı yetkililerle düzenli bir iletişim içinde olduklarını; yapılan iki anlaşmayla ilgili olarak iki ülke hükümetlerinin, konunun tekrar ele alınması yönünde en küçük bir imalarının bile bulunmadığını ifade etti.


Ne Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in açıklamalarında ne de Mısır hükümeti tarafından yapılan resmi açıklamada petrol araması konusunda anlaşmanın iptal edildiği ya da askıya alındığına ilişkin herhangi bir atıfta bulunulmadığını belirten Kasinis, Mısır’ın, Rum hükümetini bilgilendirmeden önce bu yönde bir karar almasının imkânsız olduğunu sözlerine ekledi.


Gazete’ye göre Kasinis “İki ülkenin başkanlarının da hazır bulunduğu, iki yetkili bakanının imza koyduğu bir anlaşmadan söz ediyoruz; bu tarz anlaşmalar bu kadar kolay iptal edilemez” dedi.


Kasinis açıklamasında ayrıca, Türk yetkililerin açıklamalarının; yabancı hükümetleri ve çok uluslu şirketleri Güney Kıbrıs’ın hidrokarbon tespit edilmesi amacıyla yapacağı araştırma sürecini sabote çabasının boşa çıkmasının ardından, bu ülkelerin kamuoyunda izlenimler yaratma çabası olduğunu iddia etti.


Petrol aranmasıyla ilgili prosedürün devam ettiğini sözlerine ekleyen Solonas Kasinis, konuya ilk başlarda ilgi göstermeyen ülkelerin de konuya ilgilerini fiili olarak açıkça belirttiklerini söyledi.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulos Paşardis ise “Mısır’ın tezlerini yine Mısır’ın kendisi ifade eder, Sayın Gül ifade etmez. Biz Mısır’dan durumu farklılaştıracak hiçbir şey almadık” dedi.

698480cookie-checkGüney, Mısır’ın ‘petrol’ kararına şok oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.