Güney’in Kıbrıs Planı’na Fransa desteği

İki günlük resmi ziyaret için dün Güney’e giden Colonna’nın, ilk olarak Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas ile bir araya geldi.


Rum Dışişleri Bakanı Lillikas, Fransız hükümetinin, özellikle Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Güney’e verdiği destekten dolayı Colonna’ya teşekkür etti. Lillikas ayrıca, uzun yıllardır süren desteklerinden dolayı Fransız halkına da minnettarlığını sundu.


Colonna ise yaptığı açıklamada, Lillikas ile görüşmesinde Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi konusunu ele aldıklarını belirtti ve Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un bu konudaki düşüncelerini de dinlemek istediğini söyledi.


Fransız hükümetinin Kıbrıs sorununa ilişkin tezine değinen Colonna, ülkesinin; BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde Güney Kıbrıs’ın tezlerine destek verdiğini vurguladı.
 AB’ın genişlemesi ve Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin ele alınması fırsatına da sahip olduklarını belirten Colonna, gerçekleştirmiş olduğu ziyaretin daha önceden, Lillikas ile yürütülen istişarelerden sonra programlandığını, ancak ziyaretin; Orta Doğu’daki kriz nedeniyle elverişsiz koşullar altında yapıldığını da söyledi.


Colonna, Güney Kıbrıs’ın, Lübnan krizine ilişkin olarak sağladığı yardımlara da değinerek, bunun bilincinde olduklarını söyledi ve Güney’e teşekkür etti. Söz konusu yardımların, “Kıbrıs” için ek bir yük olduğunun da farkında olduklarını belirten Colonna, sağlanan yardımların kendileri için önemli değere sahip olduğunu da söyledi.


Colonna, ayrıca görüşme sırasında Fransa-Güney Kıbrıs ile Güney Kıbrıs-AB arasındaki ilişkilere de değindiklerini kaydetti.


COLONNA-PAPADOPULOS GÖRÜŞMESİ


Fransız Bakan daha sonra, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos ile başkanlık binasında bir araya geldi.


Colonna, Papadopulos ile Türkiye-AB ilişkilerini ele alırken, dün akşam Papadopulos’un Strakka’daki evinde onuruna verdiği yemeğe de katıldı.


Güney’deki temaslarını bugün tamamlayarak Ada’dan ayrılacak olan Colonna, Larnaka Limanı’na giderek Lübnan’dan buraya gelecek olan Fransız vatandaşlarını görecek.   


LİLLİKAS ASKERİ İŞBİRLİĞİNDEN BAHSETTİ


Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas ayrıca,  Fransız bakan ile iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını belirterek, askeri ve güvenlik konularında işbirliği yapılmasını hedefleyen anlaşmanın da ileri aşamada olduğunu belirtti.


Öte yandan Colonna, Fransa’nın Güney Kıbrıs Elçiliği’ndeki yeni bürolarının açılışına, ardından da Fransız Büyükelçi Xadelin De La Tour Du-Pin’nin onuruna verdiği resepsiyona katıldığı.


 


 

691330cookie-checkGüney’in Kıbrıs Planı’na Fransa desteği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.