Gordon Brown bu kez uyumadı

Gazeteler bir yandan da HBOS ile Lloyds arasındaki anlaşmaya bizzat başbakanın aracılık ettiğini öne sürerek, başyazısında "bankalara hücumun, bedeli ne olursa olsun önlenmesi gerektiğini" belirtti. Yeni oluşan "süperbanka", İngiltere'de hanelerin % 40'ıyla iş yapıyor olacak.


The Guardian, dün piyasa değeri 7 milyar 750 milyon sterlin olan HBOS'un (Halifax Bank of Scotland) bir yıl önce 32 milyar sterlin değerinde olduğuna dikkat çekti.


The Financial Times, atılan adımın yapılabilecek en iyi şey olduğunu savunarak şunları yazdı:


"İşleri oluruna bırakmak bir felakete yol açabilirdi. Hükümetin krize yaklaşımı kamulaştırılan Northern Rock bankasında yaşananlardan ders aldığını gösteriyor. Böylece Lloyds da, normal koşullarda alamayacağı bir bankayı almış oldu. Önemli olan şimdi bu çözümün, vergi mükelleflerinin parasına gerek olmadan işleyip işleyemeyeceği.. "


The Financial Times'ın değerlendirmesi de şöyle:


"Başbakan anlaşma sayesinde biraz siyasi sermaye sağlayabilir ve İngiltere'yi bir mali krizde yönetmek için doğru becerilere sahip olduğu savını destekleyecek kanıta kavuşabilir."


The Times da başbakanın 'hem bankayı hem de kendisini' kurtarmak için bir kumar oynadığı görüşünde… Gazetenin ekonomi editörü David Wighton şu yorumu yaptı:


"HBOS kamulaştırılan Northern Rock'tan altı kat daha büyük. Hükümetin müdahalesi gereken bir durum oluşsaydı, banka kurtulabilirdi ama bu kez hükümet giderdi. Brown'un, koltuğunu kurtarabilmesi için, HBOS'un kendisini kurtarmasına ihtiyacı vardı. Eğer HBOS batsaydı, yaratacağı etkinin yanında, şimdiye dek adı bile pek duyulmayan bakan yardımcılarının istifasının esamesi okunmazdı. Brown satışa yardımcı olmayı önererek emsali olmayan bir müdahalede bulundu. Ancak müdahalesi yine de elinde patlayabilir. Seçmenler, ekonominin daraldığı bir ortamda on binlerce kişi işsiz kalırsa, ona pek minnettar olmayabilirler."


BASININ MANŞETİ


İngiltere'nin ciddi ulusal gazetelerinin konuşya ilişkin manşetleri de şöyle:


The Daily Telegraph "Banka uçtu gitti",
The Times "Bankalar arasında korku kol geziyor",
The Financial Times "piyasaları panik sardı",
The Guardian "Piyasalar yeni kurbanlar peşinde".


FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu çekti): Başbakan Gordon Brown

815330cookie-checkGordon Brown bu kez uyumadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.