Gürcistan cumhurbaşkanını seçiyor

Financial Times gazetesi, “Gürcistan gerçek ya da başarısız bir demokrasi seçeneğiyle karşı karşıya” başlıklı haberinde şu yorumu yaptı:
 
“Gürcistan’da seçimler, Sovyet dönemi sonrası ülkede demokrasinin durumu açısından bir sınav olarak görülüyor. Zira İngiltere’de yaşayan milyarder işadamı Bedri Patarkatşişvili dün ani şekilde seçimlere adaylığını koyma kararı aldı.

Erken seçim, cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin görevden ayrılmasına bir yıl kala, nüfuzunu pekiştirme yolunda oynadığı bir kumar. Ancak Cumhurbaşkanı, bu seçimle sadece, kendi kariyerini değil, aynı zamanda Gürcistan’ın geleceğini de riske atıyor. Buna, Moskova hükümetiyle arasındaki çekişmeli ilişki de dahil.”

The Financial Times, birçok kamuoyu yoklamasına göre Mihail Saakaşvili’nin yine de diğer altı aday karşısında önde gittiğine dikkat çekerek, “Ama çoğunluğu elde etmesine o kadar kesin gözüyle bakılamaz” diye yazdı.

MİHAİM SAAKAŞVİLİ?

36 yaşındaki Mihail Saakaşvili, Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze’nin istifasıyla sonuçlanan gösterilerin başını çeken liderlerdendi. Asıl mesleği avukatlık olan Saakaşvili, uzun süredir liderliğe oynadığını gizlemiyordu. Saakaşvili 25 Ocak 2004’te yemin ederek göreve başladı. Kamuoyu yoklamaları son iki yıldır Saakaşvili’yi en popüler lider olarak gösteriyor. Yolsuzlukla ve yoksullukla mücadeleyi öne çıkaran Saakaşvili, muhalefete göre popülist bir demagog ve iktidar söz konusu olunca, eski akıl hocası Şevardnadze’yi bir kalemde silecek kadar da hırslı.

1164290cookie-checkGürcistan cumhurbaşkanını seçiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.