“Görevim, Esad değil IŞİD”

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, başkent Washington’da bir konferansta kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

“Eminim sözü oraya getirip, bu soruyu da soracaksınız” diyen Dempsey, “Bana verilen görev IŞİD ve ben buna odaklanmış durumdayım. Bana verilen görev Suriye rejimini devirmek değil” şeklinde konuştu.

Dempsey, IŞİD’i yenmenin kesin çözümünün Sunni Müslümanların, IŞİD’i reddetmelerinden geçtiğini vurguladı.

IŞİD ile mücadelenin yalnızca Irak’ta değil aynı zamanda Suriye’de de yürütülmesi gerektiğini belirten Dempsey, askeri stratejileri açısından Irak’ın öncelikli olduğunu söyledi.

Iraklı yerel güçlerin, koalisyon ülkelerinin de yardımıyla daha da güvenilir bir ortağa dönüştüğünü belirten Dempsey, “Irak’ta bizi tutarlı bir askeri stratejiye götürecek koşulları ayarladık, Ancak Suriye’de bazı koşullar hala olgunlaştırılmadı” diye konuştu.

Dempsey, Türkiye’nin Suriye’de tampon bölge oluşturma düşüncesine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da, “Türkiye koalisyon ülkelerinden biri ayrıca NATO üyesi. Bir müttefikin önerisini elbette göz ardı etmiyoruz. Orada çalışan ekiplerimiz var. Böyle bir karar alınırsa, kampanyayı ona göre biçimlendiririz ancak şu an öyle bir durum yok” dedi.

“TÜRKİYE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR”
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, “Türkiye’nin Suriyeli muhalif güçlerin eğit-donat programına ev sahipliği, petrol kaçakçılığı ile mücadele, yabancı savaşçıların geçişinin önlenmesi ve insani yardımlar konusundaki girişimlerinin, ABD’nin öncülük ettiği koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadelesinde önemli bir rol oynadığını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’ta da uçuşa yasak bölgenin oluşturulması gerektiği yönündeki sözlerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Rathke, bu konuya ilişkin bir söylenecek yeni bir şey olmadığını belirtti ve “Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yönelik ABD’nin pozisyonun net ve şu anda bu yönde bir plan da yok” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da 21-22 Kasım tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edeceğine de değinen Rathke, Biden’in hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğini, görüşmelerin, IŞİD ile mücadelede iki ülkenin işbirliğine odaklanılmasının beklendiğini belirtti.

1436840cookie-check“Görevim, Esad değil IŞİD”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.