Guantanamo davetine ‘şartlı’ evet

Guantanamo’daki tutsakların durumunu araştırmakla görevli 5 raportörün Cenevre’de yayımladıkları ortak bildiride, ABD Savunma Bakanlığı’nın bu davetinden duydukları memnuniyet dile getirilerek, ”Bu davet, İnsan Hakları Komisyonu özel raportörleriyle Amerikan hükümeti arasında yaklaşık dört yıldır süren diyaloğun ilk somut sonucudur” denildi.

Bildiride, buna karşın, beş uzmandan sadece üçünün davet edilmesi, ziyaretin bir günle sınırlı olması ve tutsaklarla kişisel olarak görüşme olanaklarının bulunmamasından dolayı duyulan ”derin üzüntü” dile getirildi.

Davet edilen üç uzmanın, ”tutsakların tümüne ulaşabilmeleri ve onlarla görüşebilme olanaklarının tanınması şartıyla” 6 Aralık tarihinde Guantanamo’ya gitmeyi tasarladıkları belirtildi.

Bu arada, Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Başkanı Kenneth Roth, ABD’nin söz konusu davetini eleştirerek, bu davetin ”gülünç” olduğunu ve uzmanların reddedeceğini ümit ettiklerini kaydetti.

Guantanamo’da Eylül ayı itibariyle 505 tutsak bulunuyor. ABD’li yetkililer, 2001 yılından beri sadece Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin üsteki tutsakları ziyaret etmesine izin vermişti.

1117340cookie-checkGuantanamo davetine ‘şartlı’ evet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.