Guantanamo’da 3 tutsak kendini astı

Harris, Guantanamo’daki üste bir hücrede dün sabah erken saatte bir gardiyanın ”anormal” bir durum fark ettiğini, daha sonra bir tutsağı kendini asmış halde bulduğunu belirtti.

Diğer hücrelerin kontrol edilmesinin ardından iki tutsağın daha kendini asmış halde bulunduğunu kaydeden Harris, 2 Suudi ve 1 Yemenli tutsağın bilincini kaybetmiş ve nefes almıyor halde bulunduğunu, tutsakları hayata döndürmek için harcanan tüm çabaların sonuçsuz kaldığını kaydetti.

Olayla ilgili soruşturmanın başladığı, tutsaklara otopsi yapılacağı bildirildi.

ABD Güney Komutanlığı’ndan John Graddock de Amerikan üssünde çok sayıda intihar girişimi olmasına rağmen ilk kez 3 kişinin öldüğünü belirtti.

İSVEÇ: KAPATILMALI!

İsveç, ABD’nin terör zanlılarını tuttuğu Guantanamo Körfezi’ndeki tutukevi kampındaki 3 kişinin intiharının, burasının kapatılması, zanlıların yargı önüne çıkarılmaları ya da serbest bırakılmaları gerektiğini gösterdiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Jan Eliasson, yaptığı yazılı açıklamada, Guantanamo’daki ölümleri trajik bir gelişme olarak niteleyerek, olayın Guantanamo tutsaklarının yargı önüne çıkarılmaları ya da serbest kalmalarına izin verilmesinin önemini ortaya koyduğunu kaydetti.

Eliasson, ABD’nin yüzlerce terör zanlısını haklarında resmi suçlama olmadan ve yargılamadan tuttuğu Guantanamo’daki tesisinin kapatılması gerektiğinin, aynı zamanda AB’nin ortak görüşü olduğunu da belirtti.

Amerikan askeri yetkilileri, Guantanamo’da 2’si Suudi Arabistan vatandaşı, biri Yemenli 3 kişinin ayrı ayrı kaldıkları hücrelerinde gece yarısından sonra ölü bulunduğunu ve bu kişilerin kendilerini asarak intihar ettiklerini açıklamıştı.

GUANTANAMO’DA UMUT YOK

Bu arada, daha önce Guantanamo’da tutulan eski 3 İngiliz tutsak da AP ajansına yaptığı açıklamada, Guantanamo’daki umudunu yitirmiş tutsakların, umutsuz olarak gördükleri durumdan kurtulmanın bir yolu olarak kendilerini öldürmeye çalıştıklarını, şehit olma arayışında olmadıklarını söyledi.

Guantanamo’dayken dövülmesini protesto etmek için açlık grevi yapan eski tutsak Şefik Rasul (29), “Guantanamo’da umut yok. Günden güne aklınızdan geçen tek şey, nasıl adalete kavuşacağınız ya da nasıl kendinizi öldüreceksiniz. Bu sizi tüketen umutsuzluk, şehit olma düşüncesi değil” diye konuştu.

Rasul ile aynı değerlendirmeleri paylaşan iki arkadaşı Ruhal Ahmed ve Asif İkbal de ABD’nin Guantanamo’daki kampında 2 yılı aşkın süre haklarında hiçbir suçlama olmadan tutulduklarını anlattılar.

Haklarında hiçbir suçlama yapılmadan Mart 2004’te salıverilen Ahmed, İkbal ve Rasul’un, İngiltere’den bir düğün için gittikleri Pakistan’dan Guantanamo’ya uzanan hikayeleri, bu yıl Berlin Film Festivali’nin açılış filmi olan “Guantanamo Yolu”na konu olmuştu. Filmin ABD’deki gösteriminin de bu ay sonlarında başlaması bekleniyor.
 

1130190cookie-checkGuantanamo’da 3 tutsak kendini astı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.