‘Guantanamo’da korkak davrandı’

İngiltere’nin Guantanamo’da tutuklu olanların yalnızca ülkede oturma iznine sahip göçmenlerin oluşturmalarıhukuki açıdan izlenecek yol tartışmalar yaşanmasına yol açmıştı.


The Independent; bu konuda Tony Blair’in ‘yan çizerek’ adım atmaktan kaçındığını; ‘korkakça ve onursuzca’ davrandığını öne sürdü. Gazetenin yorumu şöyle:


“Dışişleri bakanlığının bu siyaset değişikliği konusunda ‘ABD’nin kampı kapatmaya istekli; dolayısıyla da üçüncü ülkelerden gelecek taleplere daha ılımlı’ olduğu şeklinde uydurma bir açıklama getirmek zorunda kalışı üzücü. Dışişleri Bakanı Miliband, keşke bunun yerine ortaya çıkıp hükümetin önceki tavrının ahlaken yanlış olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini söyleseydi.”


Guantanamo’dan salıverilen İngiliz tutsaklardan Muazzam Begg, Guardian’da yer alan makalesinde, kararı memnuniyetle karşılayan sözleri şöyle:


“Ben bu kararın kısmen hükümetin, ‘zihinleri ve gönülleri kazanma kampanyası’nın bir parçası olduğuna inanıyorum. Ve bu girişime içtenlikle başarılar diliyorum. Ancak ben ve benim gibi pek çokları için, Guantanamo’nun kapatılması ve burada tutulanların evlerine dönebilmesi mücadelesi sürüyor.”


The Daily Telegraph’a göre ise Guantanamo Üssü’nde zaten şu anda uzatmalar oynanıyor. Gazete, “Başkan Bush kampı kapatmak istediğini söylerken, demokratlar bu lekeden bir an evvel kurtulmak peşinde” değerlendirmesini yaptı.


The Times da, tutsakların dönüşünün İngiltere’de iç güvenlik açısından başağrısı yaratacağı kanısında ve istihbarat teşkilatlarının bu kişilerin denetim altında tutulması için kapsamlı planlar yaptığını belirtti. Bu beş kişiden herhangi birinin İngiltere açısından ulusal güvenlik tehdidi kabul edilip edilmediğine dair henüz bir açıklama yapılmadığını anımsatan gazete başyazısında da, bu kişilerin ülkeye dönmesini “güç ancak doğru bir karar” olarak niteledi.

804260cookie-check‘Guantanamo’da korkak davrandı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.