Guatemala’da solcu aday önde

Guatemala’da Pazar günü gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinde emekli General Otto Perez ve eski Ekonomi Bakan yardımcısı  Alvaro Colom, ikinci tur için yarışacaklar.

Pazartesi sabahı belli olan seçim sonuçlarına göre; sol merkez parti olan Umudun Milli Birliği Partisi’nden Alvaro Colom yüzde 28 oy alırken, sagcı Vatan Partisi’nden Otto Perez yüzde  24 oy aldı. Rigoberta Menchu ise, oyların yalnızca yüzde  3 ünü aldı. Devlet başkanlığı için oyların yüzde 51ini almayı öngören seçim sisteminde, yeterli oy sağlanamadığı için, 4 Kasım 2007 tarihinde ikinci tur oylamaları yapılacak.

Ortaya çıkabilecek herhangi bir olayı önlemek üzere askeriyenin erken müdahale planları yaptığı seçimlerde, içlerinde Sosyal Demokrat Alvaro Colom, eski General Otto Perez Molina ve 1992 Nobel Barış ödüllü Rigoberta Menchu’nun da yer aldığı 14 devlet başkanı adayı yarıştı.
 
2003 yılında yapılan seçimlerde bir çok sandık yakıldığı için, çok sıkı önlemler alınan 2007 seçiminde 30 bin güvenlik görevlisinin yanında, AB, Amerika Devletleri Organizasyonundan yerli ve yabancı 70 bin kadar sivil görev yaptı. 11 milyon 237 bin 196 nüfuslu Guatemala’da toplam 13. 756 sandıkta oy veren secmenler, seçimlerden 36 saat önce ve 36 sonra propaganda yasağı olduğu için, nihayet sakin bir haftasonu geçirdiler.

KANLI SEÇİM KAMPANYASI

Devlet başkanı ve yardımcısının yanında, 158 milletvekili ve 32 belediye başkanını seçmek üzere sandık başına giden Guatemalalılar, Felix kasırgası da dahil olmak üzere son üç ayda bir cok şiddet olayına ve1996’dan bu yana en sert ve saldırgan seçim kampanyalarına tanıklık etti.

Seçim kampanyaları sürecinde içlerinde askerden siyasetçiye, milletvekilinden belediye başkanı adaylarına kadar 50 kişi öldürüldü. Öldürülme olaylarından en çok payını alan 18 siyasetçi ile merkezi solda yeralan Umudun Milli Birliği partisi oldu. Öldürülme sebepleri ise, politik şiddet, uyuşturucu trafiği bağlantıları ve kişisel nedenler olarak açıklandı.
 
Seçim anketlerine göre Vatan Partisinden Otto Perez Molina 31.8 puan ile önde gidiyordu. Molina’yi 31.7 puanla Alvaro Colom takip etmekteydi. 

Kasım ayında yapılacak  ikinci turda  herhangi bir baraj olmadığı için oy çoğunluğunu sağlayacak aday, 14 Ocak 2008’de 4 yıllığına devlet başkanı olacak.

1157660cookie-checkGuatemala’da solcu aday önde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.