Güzel günler göreceğiz çocuklar

İngiltere’de bütçe açıklandı Başbakan David Cameron yeni bütçeyi açıkladı. Bu bütçe aynı zamanda seçim bütçesiydi. Önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerde iktidarın eline koz vermeyi hedefliyordu… Muhafazakarlar kapitalizmin “Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” klasik temel felsefesiyle ekonomiyi serbestçe yürütmeye çalışıyorlar.

Onlara göre toplumsal faydadan önce kazanç gelir. Eğer 100 sterlini yoksula verirseniz tüketime harcar, oysa zengine verirseniz yatırıma gider… Tabii bütün bunlar yapılırken aslolan insan ve doğa unutulur… Herşey alınıp satılan metadır…

Bu bütçede en çok destek ve teşvik, iş dünyası ve yatırımcıya dönüktü. Bütçede en çok dikkatimi çeken “sosyal devlet” felsefesine ekonomik sınır getirilmesi oldu. Buna göre; gelecekteki her hangi bir hükümet bütçedeki sosyal yardım ‘Benefit’ harcamaları kaleminde 119.5 milyar sterlinin üzerine çıkamayacak. Eğer bu rakam aşılacaksa parlamentonun onayına ihtiyaç duyulacak.

Bu satırlar Nazım Hikmet’in bir şiirini anımsattı:

“Onlar ümidin düşmanıdır, sevgilim,
akar suyun,
meyve çağında ağacın,
serpilip gelişen hayatın düşmanı.”

***

Türkiye’de neler oluyor? Türkiye’de siyaset giderek karmaşıklaşıyor. Akıllı uslu yazar çizerler Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Twitter yasağı ile kalmayacağı giderek “face” ve internet medyasına yasağı yayacağını öne sürüyor.

Yasakçı İnternet Yasası’nı onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de “İyi polis” rolünde Twitter’in yasaklanmasına karşıymış gibi demeç verdi… Türkiye’de görüşlerine değer verdiğim yazarların bir diğer yorumu da “Kendisini ‘demokrat’ sanan diktatör” Tayyip Erdoğan’ın koltuğu bırakmamak için iç ve dış savaş çıkarmaktan çekinmeyeceği…

Bu yorumlardan sonra Suriye’nin uçağının Suriye sınırları içinde düşürülmeside bu yorumları doğrulatıyor… Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete…

Neyse ben usta şairin şiirine devam etmek istiyorum:

Onlar ümidin düşmanıdır, sevgilim,
akar suyun,
meyve çağında ağacın,
serpilip gelişen hayatın düşmanı.

***

Güzel günler göreceğiz 30 Mart’taki yerel seçimlerde Türkiye bir sınavdan geçecek… Seçmen bu tiyatro karşısında seyirci mi olacak, yoksa bu traji komik sahneyi değiştirmek mi isteyecek? Bu soruların yanıtını haftaya işleyeceğiz. Ben iyiden güzelden yana bir sonucu bekliyorum…

Yine Nazım’la yazımı noktalamak istiyorum:

İnanın, güzel günler göreceğiz çocuklar
Güneşli günler göreceğiz
Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar
Işıklı maviliklere süreceğiz…

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış

1084240cookie-checkGüzel günler göreceğiz çocuklar
Önceki haberAlo NATO, biz evde yokuz!
Sonraki haber‘Ölmeden 10 gün önce polis çağırmış
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.