Gözetim merkezlerindeki mülteciler isyanda

Gözetim merkezindeki mültecilerin bu kez geniş kapsamlı açlık grevine başladı.

Gözetim merkezinden telefonla bağlandığı Laura Smith’e merkezlerin hapisaneden farksız olduğunu anlatan Ahmat Obid, “Gardiyanlar açlık grevindeki arkadaşlarla alay ediyorlar. Bana ne istediğimizi sorduklarında ‘özgürlük’ dedim, sırıtarak ‘bu mümkün değil’ demekle yetindi…” diye konuştu.

Son olarak ülke çapındaki özel şirketlerce yönetilen gözetim merkezlerinde yapılan açlık grevlerinde mülteciler kendilerdine yalnızca uluslararası anlaşmalara uygun davranılmasını istedikleri açıkladılar.

Buna göre; eylemciler ayrıca İngiltere’nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 28 Ocak 2010’da kabul ettiği şartları yerine getirmesini talep ediyor. Avrupa Konseyi sığınma başvurularında öncelikli olarak kefalet ya da imza atma karşılığı serbest dolaşım hakkı ya da sivil toplum kuruluşları, dini merkezler ve tanıdıklara kontrollü teslim gibi uygulamaların hayata geçirilmesini kabul etmişti.

“SÜREKLİ KANAYAN YARA”

Ülke çapında 30 bin mültecinin İçişleri Bakanlığı’ndaki dosyaları karara bağlanıncaya kadar tutuldukları gözetim merkezlerinde sıradanlaşan intihar olayları ile mültecilerin sürekli şikayet ve isyanı basında sıkca yer alıyor.

Harmondsworth ve Bedford’taki sığınmacı gözetim merkezi “Yarl’s Wood”da geçen yıllarda meydana gelen olaylara rağmen hükümet ciddi bir adım atmadı.

BM MÜLTECİ ÖRGÜTÜ’NDEN ELEŞTİRİ

Geçen yıllarda Guardian gazetesi, BM Mülteci Örgütü’nün İngiltere’nin sığınma hakkı arayan kişilerin gözetim koşullarını eleştirmesine dikkat çekmişti.

Örgütün İngiltere temsilcisi Roland Shilling’in “İngiltere’nin, diğer Avrupa ülkelerinden çok daha fazla sayıda göçmeni gözaltına alarak olumsuz örnek teşkil ettiği” şeklindeki sözlerine yer verdi.

Shilling, İngiltere’de sığınma hakkı arayan kişilerin, son derece sıkıntılı koşullara maruz kaldıklarını, bunun “insanlık dışı” olduğunu belirtti.

İngiltere Sınır Denetim Kuruluşuna ilişkin bağımsız raporunda yayımlanan bağımsız denetçi John Vine da, bu eleştirileri doğruladı.

“KORUMAMIZ GEREKENLERİ CEZALANDIRIYORUZ”

İngiltere’de Bağımsız Sığınma Komisyonu da geçen yıllarda, İngiltere hükümetinin sığınmacılara yönelik tutumunun medeni bir ülkenin standartlarının çok altına düştüğünü, bu durumun utanç verici olduğunu açıklamıştı.

Önceki yıl İngiltere’de gözaltı merkezlerinde çocukların tutulmasına son verilmesi için imza kampanyası başlatılmıştı.

The Observer da sığınmacılarla ilgili bir yazısında “Korumamız gerekenleri cezalandırıyoruz” diyerek hükümeti eleştirmişti…

854140cookie-checkGözetim merkezlerindeki mülteciler isyanda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.