Gözetleme programı çileden çıkarıyor

Amargi Kadın Dayanışa Kooperatifi yaptığı açıklamada “Kadınları aşağılayan, hakarete maruz bırakan televizyon programlarına yeter!” dedi. Geçen hafta da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, eski sevgilisi Banu Alkan’a yönelik şiddet içeren görüntüler nedeniyle Murat Taşdemir hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.


Amargi Kadın Dayanışa Kooperatifi’nin açıklaması aynen şöyle:


“Bir süredir ATV ‘de formatını Seyhan Soylu’nun hazırladığı ‘Star Evi’ adlı yarışma programı yayınlanıyor. Bu yarışmada ‘magazin dünyası ünlüleri’nden iki kişinin yaşadıkları 24 saat boyunca gözetleniyor. Bir sabah kuşağı programında ise bu yaşananlar insanların gözleri önünde didik didik ediliyor. Reyting uğruna girişilen bu tür programlar, toplumu ve gündemi yanlış yönlendirdiği gibi, şiddeti de meşrulaştırıyor.


Star Evi programında, toplumun kadına ve erkeğe yüklediği geleneksel roller ışığında davranılarak, kadınlara erkeklerinin namusu, hizmetçisi ve gerektiğinde sinirlerini yatıştırması gereken ‘geyşa’sı olmaları mesajı veriliyor. Yarışmacılardan biri olan Banu Alkan sürekli olarak aşağılanıyor, hakarete uğruyor hatta zaman zaman kaba şiddete maruz kalıyor. Görüntüler üzerine yapılan tartışmalarda adeta kadınlar kadınlara aşağılatılıyor. Kadın yarışmacının kadınlık görevlerini yerine getirip getirmediği, giyimine dikkat edip etmediği  tartışmalarıyla,  programı izleyen kadınlara ‘haddini bil’ mesajı veriliyor. Böylece Banu Alkan üzerinden kadınlar aşağılanmış ve erkek şiddeti medya üzerinden yeniden üretilmiş oluyor.  Bizlerden de  buna seyirci kalmamız bekleniyor.”


Açıklamada kadınların isteği de şöyle belirtildi:


“Biz kadınlar Star Evi yarışmasında Banu Alkan’ın uğradığı aşağılanma ve şiddeti kınıyor, şiddeti uygulayan Murat Taşdemir hakkında yapılan suç duyurularının dikkate alınarak cezalandırılmasını istiyoruz. Biz kadınlar bu tür programların yayınlanmasına karşıyız. Bu tür programlarda kadınların kadınlara karşı kullanılmasına karşıyız. Biz kadınlar erkek egemen şiddetin medya eliyle yaygınlaştırılmasına alet olmak istemiyoruz. Biz kadınlar bu tür programların kaldırılmasını, kadınların köleliğini katmerlemeyen, kadın bakış açısı ile hazırlanmış kadın programlarının yapılmasını istiyoruz.”

1027600cookie-checkGözetleme programı çileden çıkarıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.