Gözlemciler: Zimbabve seçimi adildi

Zanu-PF ‘beyaz sömürgecileri ülkeden söküp atma” vaadiyle girdiği seçimleri kazanması karşısında Muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi Başkanı Tsvangirai, “Sonuçları kabul etmiyoruz, çünkü bu sonuçların halkın iradesini yansıttığına inanmıyoruz” demiş. ABD de muhalefete sahip çıkarak, seçimlerin adil olmadığını açıklamıştı.

Güney Afrikalı gözlemciler, seçimlerin şeffaf ve adil olarak yapıldığını belirterek, halkın eğilimlerinin doğru olarak parlamentoya da yansıdığını söylediler. Gözlemciler seçimlerle ilgili, “Barışçıl, şeffaf, takdir edilebilir ve iyi organize edilmiş. Ayrıca muhalefet devlet medyasından da sesini duyurma fırsatı buldu” yorumunda bulundular.

Geçen perşembe günü yapılan seçimlere karşı kampanya başlatan lmuhalefet seçimlerin yinelenmesini istediklerini açıkladı.

MUGABE’NİN ŞAKASI

ABD’nin muhalefete destek çıkarak seçimlerin adil yapılmadığı görüşünü savunmasını değerlendiren Devlet Başkanı Mugabe, seçim sonuçlarının ABD’nin değil halkının görüşünü yansıttığını belirterek ABD’nin sonuçları içine sindirmesi gerektiğini söyledi.

100 yaşına kadar iktidarı elinde tutacağı şakasını yapan Devlet Başkanı, seçimlerde halkın İngiltere Başbakanı Tony Blair’e karşı mesaj niteliği taşıdığını da sözlerine ekledi.

Mugabe’nin eski sömürge dönemi kalıntısı İngilizlerin ellerindeki çiftlikleri kamulaştırması İngiltere ile arasının açılmasına neden olmuştu.

SEÇİM SONUÇLARI:

Zanu-PF: 78 sandalye
MDC: 41 sandalye
Bağımsızlar: 1 sandalye
Toplam seçilen sandalye: 120
Başkanın atadığı sandalye: 30

İLGİLİ YAZI: Zimbabve muhalefetine ABD desteği


 

1102560cookie-checkGözlemciler: Zimbabve seçimi adildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.