Gözler Yuliya Timoşenko’da

Karadeniz komşumuz Ukrayna’da 30 Eylül Pazar günü kayıtlı 35 milyon 979 bin seçmenden sadece yüzde 63’ü sabah saat 07.00’den akşam saat 22.00’ye kadar açık olan sandıklara giderek oy verdi.

İlk gelen sonuçlar erken genel seçimlerin mimarı olan ana muhalefet lideri Yuliya Timoşenko’nun başbakanlık koltuğuna verdiği aradan sonra yenide oturacağını gösteriyor.

Ukraynalı seçmenin seçim günü sandıktan ziyade parklara gitmesi ve oy verme işlemleri süresince olumsuz bir hadisenin yaşanmaması her ne kadar “ülkede uzun süredir devam eden siyasо krizden bıktık” izlenimi verse de fırtına öncesi sessizlikten başka bir şey değil.

Oy vermeye giden yüzde 63 oranındaki seçmenin sandık çıkışı yapılan anketlerde verdikleri cevaplar ve yaklaşık yüzde ellisinin açılan sandıklardan alınan ilk resmi sonuçlar Muhalefet lideri Yuliya Timoşenko’nun Blok Byut’unun yüzde 33, Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç’in partisinin yüzde 31, Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun Bizim Ukrayna Partisi ile seçime birlikte giren Halkın Nefsi Müdafaası partisinin yüzde 15 oy oranıyla çoğunluğun oylarını aldığını gösteriyor.

Yaklaşık yarısı açılan sandıklardan gelen ve kesin olmayan sonuçlara göre Ukrayna Komünist Partisi yüzde 5 oy oranı ve Litvin Blok’uysa yüzde 4’lük oyla barajı aşmayı garantilemiş durumdayken, Ukrayna Sosyalist Partisinin yüzde 3’lük oy oranıyla baraj sınırında. Bu sonuçlara göre yüzde 3 gibi düşük bir baraja rağmen seçimlere giren 20 parti ve bloktan 5 veya 6’sı meclise girebilecek.

Sandıktan çıkan oyların renk vermesiyle birlikte siyasilerden de açıklamalar gelemeye başladı. Seçim gecesi kısa bir açıklama yapan Başbakan Yanukoviç geniş katılımlı bir koalisyon kurmak için bütün partilere çağrıda bulundu çağrısı nasıl cevap bulur bilinmezken Yanukoviç’in koltuğunu koruma şansı her geçen dakikada daha da zayıflıyor.

Artık yeni hükümeti turuncu takımının eski oyuncuları Yuliya Timoşenko ve Bizim Ukrayna ile seçime birlikte giren Halkın Nefsi Müdafaası partisinin kurmasına kesin gözüyle bakılıyor. 450 sandalyeli Ukrayna Meclisinde hükümeti kurmak için gereken 226 milletvekilini Yuliya Timoşenko ve seçime birlikte giren Bizim Ukrayna ile Halkın Nefsi Müdafaası partisinin çıkarabiliyor fakat hükümeti her kesimle koalisyon fikrine açık olan Litvin Bloku gibi yüzde 3’lük barajı aşmış bir partiyle güçlendirmeleri kuvvetle ihtimal.

Diğer taraftan seçim gününe kadar sakin olan atmosferin beklendiği gibi seçim sonrası hareketlenecek ülke genelinden Kiev’de farklı partilerin mitinglerine katılmak için 50 bin kişi yola çıktı bile.

”Turuncu Devrim” sırasında Yuşçenko taraftarlarının turuncu renklerle donattığı, Bağımsızlık Meydanı’nı kapan Yanukoviç taraftarları parti bayraklarının rengi olan mavi çadırlar kurarak meydanı kapladı. Yanukoviç bu gün geniş katılımlı bir mitingle meydana çıkarak seçimlerde kendirlerini destekleyenlere teşekkür edecek. Rusya yanlısı olarak bilinen Yanukoviç bundan sonra izleyeceği stratejiyi Merkez Seçim Komisyonu’nun sonuçları resmen açıklamasının ardından açıklayacak fakat Yanukoviç yanlılarının malыm meydan, meclis ve başbakanlık binası çevresinde kurdukları çadırlar açıklamadığı strateji hakkında ipuçları veriyor.

YURT DIŞINDAKİ SANDIKLARDAN DA TİMOŞENKO ÇIKTI

Türkiye’nin halen çözemediği yurt dışında oy kullanma sorununu 16 yaşındaki genç Ukrayna devletinin yıllar önce çözmesi takdire şayan.

Erken genel seçimlerde Ukraynalıların yaşadığı Rusya’nın doğusundaki Vladivastok şehrinden Amerika’nın San Francisco kenti arasıdaki neredeyse her Ukraynalıya sandık açtı. Sandık açılan Malezya, Hindistan, Kazakistan ve Kore’de açılan sandıktan yüzde 37,4 oranla Byut çıktı. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili seçimden oylarını katlayarak çıkan Timoşenko’yu seçim akşamı telefonla arayarak Ukraynaca kutladı.

FOTOĞRAF: Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç

 

1159060cookie-checkGözler Yuliya Timoşenko’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.