H5N1 yeniden…

2002 yılından beri günlük yaşantımız içine bir korku girmiştir. Bu korkunun adı H5N1’dir. Bu virüsün belirtileri değişik isimler adı altında yıllara göre değişmiştir. Üç isim bugüne kadar dikkatimizi çekiyor. Sars, Kuş ve Domuz. Her üçü de hayvan isimleri ve hayvandan insana geçen virüs ile özdeşleşmiştir.

Ortak belirtileri normal gribe benzemektedir. Öksürme ve hapşırma yoluyla bulaştığı düşünülen bir solunum yolu hastalığıdır. Bu virüslerin ortak özelliği yakın temasla bulaştığı gibi küçük partiküller halinde havada birkaç km yol alabilir ve solunum yoluyla da bulaşabilir. Yani biri öksürdüğünde oradan geçenin bu virüsü kapma olasılığı vardır. Üstelik hapşıran vatandaş oradan ayrıldıktan sonra da havada asılı kalmaktadır.

“Tarihsel olarak incelendiğinde son 300 yılda 10-13 kadar, 20. yüzyılda ise 9-39 yıl arayla antijen kayması sonucu ortaya çıkan yeni virüs alt tiplerine bağlı üç büyük grip salgını olmuştur.

1918-1919 yıllarındaki (H1N1) İspanyol gribi 20- 40 milyon (bazı verilere göre 50-100 milyon) kişinin ölümüne neden olduğu tahmin edilmektedir. Ardından 1957-1958 (H2N2) Asya gribi, 1968-1969 (H3N2) Hong Kong gribi olmuş ve 1977-1978 döneminde H1N1 tekrar dolaşıma başlamıştır. Halen dünya üzerinde H3N2 ve H1N1 virüsleri dolaşmaktadır.

H5N1 (Avian influenza) yaklaşık yüz yıldan beri bilinmektedir. Tavuklarda ilk kez İtalya’da gösterilmiş. 1959 da tavuk vebası hastalığının H5N1 olduğu belirlenmiş, 1997’de ise ilk kez Hong-Kong’da insanda enfeksiyon belirlenmiştir. Bu tarihten itibaren H5N1 giderek daha fazla bulaşıcılık özelliği kazanmıştır. “ Ahmet Faik Öner http://www.sdplatform.com/KonukYazarMakale.aspx?ID=32

H5N1 global bir korku olarak günlük yaşantımıza girmiş durumdadır. Sınırlar çok hızlı bir şekilde aşılmış ve dünyanın hemen hemen her bölgesinde benzer vakalar gözükmektedir.

– Bu arada kısa bir parantez açayım, Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın domuzlardan ya da domuz eti ürünlerinden geçtiğine yönelik bir kanıt olmadığı için, bundan böyle virüsün “H1N1 / Grip A” diye adlandırılacağını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü, isim değişikliği kararının, tarım sektörü ve BM Gıda ve Tarım Örgütünün “domuz gribi” teriminin tüketicileri yanıltacağı ve ülkelerin gereksiz yere domuzların itlaf edilmesi talimatı verebileceği kaygısını açıklamasından sonra alındığını söyledi. – http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2009/05/090501_swine_update.shtml

Korku yayılırda ticareti yayılmaz mı? Uluslararası Polis Örgütü Interpol, dolandırıcıların, domuz gribi krizini sömürerek sahte ilaçlar satabileceği konusunda tüm tüketicileri uyarmış. Son dönemde internet ortamında henüz keşfedilmemiş ilaçlar satılmaktadır!

Korku, global ekonomik / siyasi krizin aşılmasında bir neden olabilir mi? Eskiden büyük krizler savaşlar ile ortadan kalkardı, şimdi savaşların yerini global salgın hastalıklar mı aldı?

Neden son üç grip salgını nüfus yoğunluğu ülkelerde ve şehirlerde başlamaktadır?

Ortaya çıkan son vakalar genel olarak genç yetişkinler arasında yayılıyor. Neden acaba?

Son olarak dünya sağlık örgütünün derecelendirmesi hakkında da bilgi vereyim;

Birinci Derece: Hayvanlar arasında bulaşan ama insanlara bulaşmayan virüsler.

İkinci Derece: Hayvanlardan insanlara bulaşan grip virüsü. Potansiyel salgın tehdidi.

Üçüncü Derece: Belirgin bir biçimde insandan insana geçmeyen, bazı bölgelerde ve insanlarda rastlanan grip türü.

Dördüncü Derece: İnsandan insan geçtiği doğrulanmış ve toplumsal düzeyde yayılabilen vakalar. Salgın riskinde belirgin bir artış.

Beşinci Derece: En az iki ülkede görülen, insandan insana bulaşan vakalar. Güçlü ve yakın bir salgın tehlikesi uyarısı.

Altıncı Derece: Virüsün başka bir ülkede farklı bir bölgede ortaya çıkıp yayılması. Sürmekte olan küresel bir salgın.


—————————
http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

1584640cookie-checkH5N1 yeniden…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.