Halepçe sanığı işadamı yargılanıyor

Halepçe’de 5 bin kişi zehirli gazla öldürülmüştü. Frans van Anraat adlı işadamı, savaş suçu işlemek ve soykırıma suç ortaklığıyla suçlanıyor.

Van Anraat’a yöneltilen suçlamalar, 1980’li yıllarda, Saddam Hüseyin’e sinir gazı ve hardal gazı üretmekte kullanılan kimyasal maddeleri sağladığı iddialarına dayanıyor.

Dava dosyası, Saddam Hüseyin döneminde, Irak’ın kimyasal programını yürüten ve Kimyasal Ali adıyla bilinen Ali Hasan el-Mecid’den alınan bilgileri de içeriyor.

İddialara göre, Van Anraat’ın sağladığı kimyasal maddelerle hazırlanan zehirli gazlar 1980 yılında İran savaşı sırasında ve 1988 yılında Halepçe’de Kürtlere karşı kullanıldı. Halepçe katliamında beş binden fazla Kürt yaşamını yitirmişti.

Frans van Anraat, 2003 yılında ABD önderliğindeki koalisyon güçlerince işgal edilene kadar Irak’ta yaşıyordu.

Savaşın başlamasıyla Irak’tan ayrılan Van Anraat, geçen Aralık ayında Amsterdam’da tutuklandı. (BBC)

AÇIK GAZETE: ABD’li gözlemci Phyllis Bennis, tarihe “Halepçe’de Katliamı” olarak geçen olayı anlatırken, Saddam Hüseyin’in ABD hükümetinin onayı ile yine ABD’li bir şirketten katliamı yaptığı şarbon, e-coli, botulizm ve diğer korkunç biyolojik hastalıklara yol açacak çeşitli biyolojik silah malzemeleri temin ettiğini açıklayacaktı.

Saddam’ı yaratan, silahlandıran ABD’nin ta kendisidir.  Herkesten önce ABD yönetimi ve silah şirketleri yargılanmalıdır…

1101170cookie-checkHalepçe sanığı işadamı yargılanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.