Halkın dediği oldu! İtalya çekiliyor…

RAI Televizyonuna açıklama yapan Başbakan Berlusconi, çekilme konusunda koalisyon ile tam bir anlaşma içinde olunacağını belirtti.

Berlusconi, ABD’nin Irak serüveninde başkan George W. Bush’a en çok destek olan müttefik başbakanıydı. İtalya senatosu geçen hafta Irak’taki askeri gücün görevini Haziran ayına kadar uzatmıştı.

SGRENA’YA SALDIRI ETKİLİ OLDU

Irak’ta serbest bırakılan rehine Giuliana Sgrena’yı (56) taşıyan araca yağan ABD kurşunlarında kendisini gazeteciye siper eden Nicola Calipari yaşamını yitirmiş saldırıda gazeteci ve ikinci görevli yaralanmıştı. Berlusconi, Bush’tan olayın soruşturulması için telefon görüşmesi yapmış ve Bush olaydan duyduğu üzüntüyü belirtmişti.

ABD saldırısından yaralı olarak kurtarılan Sgrena Roma’ya döndükten sonra yabancı basına yaptığı ilk açıklamada ABD askerlerinin kasıtlı olarak kendisini öldürmeye çalışmış olabileceklerini öne sürmüş, Sgrena’nın serbest bırakılmasını sağlayan ve olayda yaşamını yitiren Calipari de İtalya’da halk kahramanı olmuştu. 

Sgrena’nın rehin olduğu dönemde bile savaş karşıtlarının düzenlediği gösteri, ülkedeki bütün siyasi kanatları kucaklamış ve yaklaşık 500 bin gösterici İtalya’nın Irak’tan çekilmesi için slogan atmıştı.

HOLLANDA VE UKRAYNA ÇEKİLİYOR 
 
Ajanslar Irak’ta bulunan koalisyondaki Hollanda ve Ukrayna’nın askerlerini çekmeye başladıklarını duyurdu. Hollanda pazartesi gününden itibaren askerlerini çekmeye başlarken Ukrayna’nın Ekim ayında tamamen çekilmesi bekleniyor. Öte yandan Polonya askerlerini çekmek istediğini bildirmiş, ABD’nin 100 milyon Dolar yardım sonrasında bu görüşünü askıya almıştı. Geçen yıl, Filipinler ve İspanya ani bir kararlarla Irak’tan askerlerini çekmişlerdi.

TIMES: IRAK’TA KOALİSYON DAĞILIYOR

Times’ın diplomasi editörü Richard Beeston ‘Gönüllü koalisyonda saflar zayıflıyor’ başlıklı yazısında 2 yaşındaki Irak Savaşı’nda koalisyona destek veren ülkelerin birer birer cepheden ayrılmayı seçtiğini yazdı.

ABD’nin ihtiyacı olduğu bir dönemde Hollanda, Ukrayna ve Polonya gibi başlıca müttefiklerin Irak’ı terkettiklerini belirten yazar şöyle devam ediyor:

“Irak’ta küçük bir birliği olan Portekiz geri çekildi. Üç bin askeri olan İtalya hükümeti, bu ay başında bir İtalyan gizli servisi ajanının Amerikan askerleri tarafından öldürülmesinin ardından askerlerini geri çekmesi için kamuoyu baskısı altında. Bir dönem asker sayısı bin beş yüze ulaşan Hollanda, bu hafta görevi İngilizler’e devrederek çekildi. İngiltere asker sayısını azaltmayı umarken ek birlikler göndermek zorunda kaldı. Koalisyon için en büyük sıkıntı ise, Bağdat bölgesinde görev yapan iki ülkenin durumu. Ukrayna ilk grubu geri çekerken kalan askerler de altı ay içinde Irak’tan ayrılacak. Aynı bölgedeki Polonya askerlerinin sayısının da yarıya indirileceğinin işaretleri geldi. Görünen o ki, koalisyona destek veren ülkeleri, kalıcı hükümeti belirleyecek olan ve Aralık ayında yapılması planlanan seçimlerden sonra Irak’ta tutmak kolay olmayacak.”

Irak’taki koalisyonda ABD’nin 140 bin askerinin yanısıra, yaklaşık 25 ülkeden 25 bin askeri personel görev yapıyor. 

1101040cookie-checkHalkın dediği oldu! İtalya çekiliyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.