Hamas tekrar etti: İsrail’i tanımayacağız

Bahreyn’i ziyaret eden Meşal, başkent Manama’da bir İslam derneğinin mitinginde yaptığı konuşmada, İsrail’i tanımalarının istendiğini hatırlatarak, “Bunu yapabiliriz, ama yapmayacağız, çünkü yaparsak hiçbir karşılık almadan çifte kayba uğrarız” dedi.

Hamas’ı İsrail ile barış sürecine yöneltmeye çalışan Arap ülkelerinin çağrılarına atıfta bulunan Meşal, “Müzakerelerin ve (Ortadoğu barış sürecinde) öne sürülen koşulların kabulünün bizi haklarımıza götüreceğini düşünenler yanılmaktadır” dedi. Meşal’i dün Yemen’in başkenti Sana’da kabul eden Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, Hamas liderliğindeki Filistin hükümetini, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesini öngören 2002 tarihli Arap barış planını kabul etmeye zorlamıştı.

Bu çağrıyla ilk kez bir Arap devlet başkanı, Hamas’ı açıkça Arap barış planı girişimini hesaba katmaya çağırmış oldu.

Meşal, topu Arap ülkelerine atarak, Arap liderlere seslendi ve ”Baskı uygulamak için birini mi istiyorsunuz? Hamas hazırdır: Hamas’tan şiddete son vermesini, El Fetih yönetimindeki Filistin Yönetimi’nin barış taahhütlerini yerine getirmesini ve İsrail’i tanımasını isteyen İsrail ve müttefiklerine baskı yapmak için Hamas eliniz kolunuz olmaya hazırdır” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan ve Yemen’den sonra Bahreyn’de bulunan Hamas heyetinin Kuveyt’i de ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyaretlerin amacının Arapların yeni hükümete mali ve siyasi desteğini sağlamak olduğu belirtiliyor. ABD ve AB, Hamas’ın öne sürülen koşulları yerine getirmemesi halinde Filistinlilere yardımı kesme tehdidinde bulunduğu biliniyor. 

 

1125410cookie-checkHamas tekrar etti: İsrail’i tanımayacağız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.