Hariri, İsrail tehditinden kaygılı

BBC’ye bir mülakat veren Hariri, İsrail uçaklarının her gün Lübnan hava sahasına girdiğini ve İsrail ile aralarında yeni bir savaş çıkması ihtimalinden endişe duyduğunu kaydetti.

Lübnan başbakanı, bölgede gerilimin arttığını söylerken hem Lübnan’ı hem de komşu Suriye’yi tehdit ettiğini söylediği İsrail’i büyük bir hata yapmakla suçladı. Hariri’ye göre İsrail savaş uçakları, Lübnan hava sahasını ihlal ediyor.

“Her gün İsrail’den bir çok tehdit duyuyoruz, bazıları safi tehdit de değil. Karada olsun havada olsun son iki aydır olup biten her şeyi görüyoruz. Her gün İsrail savaş uçakları Lübnan hava sahasına giriyor” diyen Lübnan lideri “Bu giderek tırmanan bir şey ve son derece tehlikeli” diye konuştu.

Beyrut BBC Muhabiri, Hariri’nin kullandığı söylemin yeni olmadığını ancak bunun gerginliğin daha da ciddi bir boyuta taşınması endişesini yarattığını belirtti.

Hizbullah ile birlik mesajı

Hariri, ayrıca Lübnan hükümetinin birlik içinde olduğunu belirterek, hükümetin Hizbullah’ın yanında olduğunu ve olacağını kaydetti.

Siyasi kolu ile Lübnan hükümetinin ortaklarından olan Hizbullah hareketi, 2006 yılında İsrail’in ülkenin güneyindeki saldırılarının hedefindeydi.

34 gün süren çatışmalar sırasında çoğu sivil 1.200 Lübnanlı ile çoğu asker 160 İsrailli öldü.

Hariri, İsrail’in yeni bir savaş durumunda Lübnan içinde bir bölünme olabileceği varsayımından hareket ediyor olduğunu düşünüyor.

Ancak Lübnan liderine göre, bu varsayım asılsız. Hariri “Lübnan’da bölünme olmaz. İsrail’e karşı duracağız. Halkımızın yanında yer alacağız” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün, Beyrut hükümetini BM kararlarını çiğner şekilde Hizbullah’ın ülkeye silah sokmasına göz yummakla suçlamıştı.

Geçen hafta da Suriye ve İsrail arasında bir söz düellosu yaşanmış ve ‘bölgede yeni bir çatışmanın yakın’ olduğu savları canlanmıştı.

Her iki ülkenin dışişleri bakanları yeni bir çatışma durumunda birbirlerine sert tepki gösterecekleri tehditleri savurdu.

Suriye lideri Beşar Esad da Pazar günü, ülkesinin Lübnan’ı hedef alan bir saldırı halinde Beyrut’a destek olacağını söyledi. (BBC)

1233550cookie-checkHariri, İsrail tehditinden kaygılı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.