Hawaii, ABD’ye ‘Hoşcakal’ diyebilir

Hawaii, Washington yönetiminin Pasifik’de beklemediği süpriz bir atağa kalktı. ABD’nin 50’nci Eyaleti olan Hawaii yerlileri, yakında Adaları bağımsızlığa götürecebilecek bir yasanın  çıkarılması için Kongre ve Senato’da oylama istedi.  Siyasi yorumculara göre, Hawaii, “Aloha-Hoşcakal” demeye hazır.

Hawaii Adaları, 113 yıl önce ABD tarafından işgalinden bu yana ilk kez, bağımsızlık istemiyle hakkını aramaya kalkıştı.

ABD’nin Pasifik Okyanusu’ndaki takım adalarda, 1893 işgalinden sonra kurduğu 50.ci eyaletin yerlileri, şimdi Washington’dan özerklik, ellerinden alınmış toprakların iadesi, yerli halkın denetiminde yönetim gibi maddelerin arasında olduğu bir yasayı çıkartmasını istiyor.
 Hawaii’nin Kongre ve Senato’da bulunan her iki siyasi partiden, Demokrat ve Cumhuriyetçi üyelerinin arka çıktığı yasa için özel görüşme gündemi saptandı.

Yasanın geçmesi durumunda, Hawaii’yi kısmen bağımsızlığa taşıma yolunda siyasi gelişmeler belirecek, bu durumda ABD, Pasifik’te önemli bir deniz üssü ve toprak parçası yitirmiş olacak.

Kimi yorumculara göre, ABD’nin bu takım adaları elinden çıkarmaya hazır olmadığı dile getirildi. Siyasi gözlemcilere bakılırsa, gelecek hafta ortasında Washington’da büyük siyasi çalkantılara yol açacağa benzeyen oylamanın sonuçları, Bush yönetimine yeni bir baş ağrısı daha çıkaracak.

7 yıl önce başlayan bağımsızlık istemleri, Kongre üyelerince, “ABD’de ırk ve yerli azınlık-çoğunluğa dayalı bir yerel yönetim oluşturulamayacağı” savıyla görmezden gelinmişti. Yerli temsilcileri ise, kendilerinin azınlık değil, Adaların gerçek sahibi olduklarını savlamaktaydı.
Hawaii’de sayıları 400 bini bulan yerliler, ada topraklarını dedelerinden 1 Dolar ödeyerek satın almış gibi gösterip işgal etmiş ABD’den ayrı bir yönetim kurmaya yönelik, siyasi ve demokratik yoldan, hak taleplerini sürdürmüşlerdi.
 

 

1129670cookie-checkHawaii, ABD’ye ‘Hoşcakal’ diyebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.