HDP, KHK’lı adaylarla ilgili kararın iptal için YSK’ya başvurdu

Mazbatanın ikinci gelen adaya verildiği ilçelerden biri de Diyarbakır’daki BağlarImage caption: Mazbatanın ikinci gelen adaya verildiği ilçelerden biri de Diyarbakır’daki Bağlar

HDP, KHK ile kamu görevinden ihraç edilenlere mazbata verilmemesi yönündeki kararın iptali için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) resmen başvurduğunu açıkladı.

HDP’den yapılan yazılı açıklamada, başvuruda söz konusu kararın hukuki bir yanı olmadığı belirterek, kamu görevinden ihraç edilmesinin bir kişinin seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldırmadığının vurgulandığı belirtildi.

HDP’nin itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“YSK’nın varoluş sebebi seçimlere güveni ve seçim güvenliğini sağlamaktır. Ancak YSK yetkisini aşmış, varoluş sebeplerinin tartışılmasına sebep olacak bir durum yaratmıştır. Görülmektedir ki; açık bir keyfilik, çifte standart, eşitlik ilkesinin ihlali gibi hukuka ve kanunlara aykırı kararlar ve uygulamalar söz konusudur. Bu çerçevede Yüksek Seçim Kurulu kamuoyu önünde, hukukun üstünlüğü, eşitlik ilkesi ve seçimlerin şeffaflığı ilkeleri temelinde tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyadır.”

YSK’nın verdiği karar nedir?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Çarşamba günü itirazları değerlendirmek üzere yaptığı toplantıda, haklarında 692 ve 697 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerden (KHK) işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmemesine karar verdi.

YSK kararını, ilgili kanun ve KHK’larda yer alan “Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz” hükmünü gerekçe göstererek aldı.

Karara göre, başkan seçilen KHK’lı kişiler yerine ikinci sıradaki adaylar mazbata almaya başladı.

Erzurum’un Tekman, Diyarbakır’ın Bağlar ve Lice, Van’ın Tuşba, Edremit ve Çaldıran ile Siirt’in Gökbaş Beldesi’ne belediye başkanı seçilen adaylar KHK ile daha önce kamudaki görevlerinden ihraç edilen isimler.

2289510cookie-checkHDP, KHK’lı adaylarla ilgili kararın iptal için YSK’ya başvurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.