Hipertansiyonla uğraşma

Sistolik basınç, büyük sayıdır ve kalp, kanı dışarı pompaladığı zaman, kan damarımızdaki basıncı ölçer. Diyastolik, küçük sayıdır ve kalp atışları arasında olan onun en gevşemiş safhasında olduğu zaman kan damarımızdaki basıncı ölçer.
Bundan dolayı, eğer doktorunuz, basıncınızın 120/60 olduğunu söylerse, o, sistolik kan basıncınızın 120 mmHg (millimetre civa), ve diyastolik 60 mmHg dır anlamına gelir. Ölçümlerin ikisi önemlidir, çünkü, her biri, yüksekse, ciddi sağlık problemleri arzedebilir.

En son, İngiliz Hipertansiyon Toplumu (BHS) tanımına göre, hipertansiyon , sistolik kan basıncı 140 mmHg ya eşit veya daha büyük, diyastolik basınç 90 mmHg ‘ye eşit veya daha büyük, veya ikisi, olarak tanımlanır.
Hipertansiyonu olan birçok insanda, hem sistolik hem de diyastolik basınç okumaları yüksektir. Bununla beraber, seçilmiş daha büyük insanlarda, onlar, izole edilmiş sistolik hipertansiyondan ızdırap çeker. Her iki koşulda, risk ve komplikasyonlar aynıdır.

Genel olarak, insanlar 20 yaşından itibaren onların kan basıncını izlemeye başlamaları iyi olur. Okumaları yüksek veya kısmen yüksek olanlar her birkaç haftada bir kere onların kan basıncını izlemelidir.

HİPERTANSİYONUN NEDENLERİ

Hipertansiyonu olan yetişkinlerin %90 dan fazlasında, tanımlanabilir neden yoktur. Hipertansiyonun bu tipi, normal olarak, temel (ilk) hipertansiyon veya esas (asli) hipertansiyon olarak bilinir.

Hiçbir neden, tansiyonun bu tipine bağlanılmamasına rağmen, çalışmalar, belirli faktörlerin onun gelişimine yol açabilir olduğunu gösterdi. Onlar, yüksek tuz alımı, hareketsizlik, aşırı ağırlıkta olma, aşırı alkol tüketimi, sigara içme, hipertansiyonun aile tarihi ve çevresel stresi içerir.

Geriye kalan %5 – %10 ‘da, hipertansiyon, böbrek hastalığı, kalp problemi, hormonal hastalık veya seçilmiş ilaçlar gibi öncelikli koşullarla ilişkili olabilir.

Hipertansiyonun bu tipi, ikincil (sekonder) hipertansiyon olarak bilinir, çünkü bir neden tanımlanabilir. Bazı genç insanlar, hipertansiyonun bu tipine sahip olabilir ve öncelikli nedeni işleme koşulu tedavi edebilir.

BELİRTİLER VE KOMPLİKASYONLAR

Hipertansiyon, sessiz bir öldürücüdür. Hipertansiyonlu çoğu insan, hiç bir şekilde semptomları yoktur. Yüksek basınç, inme veya kalp krizi gibi komplikasyonlar gelip çattığı zaman sadece keşfedilir. Bazıları baş ağrısı veya baş dönmesinden yakınabilir. Fakat bu semptomlar hipertansiyona özgü değildir.

Uzun vadede, kontrol edilmemiş veya farkedilmemiş yüksek kan basıncı; inme, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp büyümesi, böbrek yetersizliği, gözün retinasında kanama, çevresel kan damarına hasar ve saire gibi sert komplikasyonlara yol açabilir.

Eğer yüksek kan basıncı, erken tedavi edilirse, bu komplikasyonların çoğu, önlenebilir.

Tedavi

Eğer sistolik basınç 160 mmHg veya yüksek, ve diyastolik basınç 100mmHg veya yüksek, veya ikisi ise, BHS, ilaçla tedaviyi savunur. Daha düşük okumaları olanlar, fakat normalin üstünde (yani, 140/90 mmHg) fakat komplikasyon deneyimi olmayanlar için, cemiyet, hayat tarzı değişiklikleri ve basıncın yakından izlenmesini tavsiye eder.

Hipertansiyonu tedavi etmek için ilaçla tedavinin birçok tipi vardır, ve her birinin kendine özgü kullanıma sahiptir. Bazıları, genç insanlar için uygun iken, belirli ilaçla tedaviler, diyabeti olan hipertansiyon hastalar için, daha uygundur. Doktorunuz, sizin için hangisinin en uygun olduğuna karar verecektir.

Eğer bir ilaç, kan basıncınızı kontrol etmek için yeterli değilse, doktorunuz, onu başka bir tip ile birleştirebilir. Bazen, doktorlar, ilaçla tedavinin üç veya dört farklı tipine kadar kullanabilir.

ÖNLEME

» İlaçla tedavi ile uysal olun – bu çok önemlidir. Bir yeni yerel klinik çalışma, Malezyalıların anti-hipertansiyon ilaçla tedavi ile uysal olmadığını gösterdi. Eğer ilaçla tedavi hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, doktorunuzla konuşun veya danışın.
» Tedaviyi izlemek için doktorunuza gidin. İzleme oturumlarından biri anında bir normal okuma, ilaç almayı durdurmayı garanti ettiğini varsaymayın. Hipertansiyon, yaşamboyu bir durumdur. Tetikte tedavi ve izlemeler, sert komplikasyonlar elde etme riskini azaltabilir.
» Düzgün bir şekilde egzersiz yapın (aerobik egzersizi) ve ideal bir ağırlığı sürdürün.
» Tuz ve doymuş yağ alımını azaltın.
» Sigara içmeyi durdurun ve alkol alımını azaltın.
» Her gün, taze meyve ve sebzelerin en az beş porsiyonunu tüketin.

*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından Earn Gan’ın makalesi İngilizce’den çevrilmiştir.
http://users5.nofeehost.com/uygunenglish
[email protected]

755510cookie-checkHipertansiyonla uğraşma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.