Hitler’in Kavgam’ı kavga çıkardı

Polonya’nın Wroslaw kentinde bulunan XXLYayınevi tarafindan tekrar satışa sunulacak olan Hitler’in Kavgam kitabının yayınına karşı çıkanlar arasında yer alan Varşova Üniversitesi Medya ve Yasa Profesörü Bogdan Michalski, Almanların mentalitesinin değişmediğini gerekçe olarak gösterdi.

Kavgam, ilk olarak eski sosyalist hükümet döneminde yasaklandı.1992’de yeniden satışa sunulan kitap, kisa bir süre sonra savcılık tarafindan ırçılığı kışkırtıp kin ve nefret duyguları yarattığı gerekçesiye toplatılarak yasaklandı.

XXL Yayinevi tarafindan hazırlanan kitabın önsözünde,1939’da Polonya’nın Alman Naziler tarafindan işgal öyküsü ve Polonyalılar’ın bin yıllık endişesi sayılan Almanlar’ın ülkenin doğusundaki geniş arazileri ve doğal kaynakları elde etme hayalleriyle ilgili  bilgiler
yer aldı.

TARTIŞMA KONUSU
Kavgam’ın tekrar yayınlacak olması Polonyali Bilimadamları ve yayınevi arasında tartışma yarattı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Varşova Üniversitesi Medya ve Yasa Profesörü Bogdan Michalski, “Almanların hayalleri oldukça tehlikeli. Ben Almanlar’in mentalitelerinde bir değişiklik olduğunu zannetmiyorum” dedi. Bir açıklamad a Helsinki Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu görevlilerinden Zbigniew Holda’dan geldi. Holda, “Tarihi kosulları ve şartları göz önüne alırsak kitabın yasallasması ve dağıtımı olanaksız gibi görünüyor”dedi.

ALMANYA’DA YASAK
Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder’in, Alman vatandaşlarının Polonya’dan toprak taleplerinine hükümet olarak her zaman şiddetle karşı olacakları sözüne değinen Radio Polonia, Kavgam’ın Almanya’da da satışının ve yayınlanmasının yasak olduğuna dikkat çekti. Radio ayrıca, Almanya’nın 2.Dünya Savaşı Polonya’ya verdiği zararın karşılanması ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Yayınevinin bütün eleştirilere rağmen 2 bin Kavgam’ı önümüzdeki günlerde fiyatı 29 Zloty’a satışa sunması bekleniyor.

1099790cookie-checkHitler’in Kavgam’ı kavga çıkardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.