Hocaali Katliamı anıldı

İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi’nin merkez binasında düzenlenen anma törenine yabancı ülkerinin büyükelçi ve diplomatları katıldı. Katliam sırasında 8 yaşında olan Hezangül Emirova’nın şahit olduklarını anlatması, yabancı misyon şeflerine duygulu anlar yaşattı.

Babası gözleri önünde öldürülen Hezangül Emirova, olay günü Ermeni askerlerin babasını önce bir ağaca bağladığını söyledi. Emirova, “Ermeni askerler, babamdan, Karabağ’ın Ermeni toprağı olduğunu söylemesini istedi. Babamın ‘3 çocuğum var. üçünü de öldürseniz söylemem.’ demesi üzerine Ermeni askerleri babamın üzerine benzin dökerek onu diri diri yaktılar.” dedi.

Katliama şahitlik eden Canan Orucov da bombardımandan kaçmak için Ağdam’a doğru yola çıktıklarını; ancak pusu kuran Ermeni askerlerinin kendilerine ateş açtıklarını söyledi. Orucov, “çoğunlukta olan kadın ve çocukları öldürdüler. Benim de 16 yaşındaki oğlumu kurşuna dizdiler. 23 yaşındaki kızım ve ikiz çocuklarımı da elimden aldılar.” diye konuştu. Olay gecesi toplanarak bir mezarlığa götürüldüklerini ifade eden Seriyye Talibova da Ermenilerin, buradaki Azerileri türlü işkenceler yaptıktan sonra öldürdüğünü söyledi. Talibova, “4 Azeri asker ve 3 genci Ermeni mezarı başında öldürdüler. Daha sonra getirdikleri 2 askeri gözümün önünde vinçle ezdiler. Sonra dozerlerle cesetleri dereye attılar.” diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Müşaviri Hidayet Orucov da anma törenleri vesilesiyle düzenlediği basın toplantısında, “Hocalı katliamının 20’nci yüzyılın en ağır soykırımı olduğunu belirterek katliamın sorumlularının zamanı gelince tarihin mahkemesi tarafından yargılanacaklarını” ifade etti.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği, de yayımladığı mesajda, Türk milletinin, kardeşlerinin derin acılarını en içten duygularla paylaştığını bildirdi. Anma törenlerine Türkiye, İran, Irak, Mısır, Hindistan, Kazakistan, Ukrayna ve özbekistan büyükelçileri “Hocalı katliamı” anma programına katılırken, Amerika, Fransa, İtalya ve Norveç gibi ülkelerin büyükelçileri katılmadı.

Halen Ermenistan işgali altındaki Yukarı Karabağ’da bulunan Hocalı kenti, Ermeni silahlı güçleri ve bölgede konuşlanmış Rus güçlerinin işbirliğiyle 25 Şubat 1992 tarihinde kuşatılmış, çoğu kadın, çocuk ve ihtiyarlardan oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişi, kenti kuşatan askerо güçlerin uzun süreli bombardımanına tutulmuştu. Büyük bölümü alevler içinde kalan kentteki halk, işgal güçleri tarafından açık olduğu bildirilen tek yönden Ağdam’a gitmek için şehri terk etmişti. Ancak kısa bir süre sonra bu yolun da açık olmadığı ve pusu kurulduğu bildirildi.

Ermeni ve Rus güçlerinin açtığı ateş ve daha önceki saldırılar sonucu Hocalı’da 106’sı kadın, 63’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri katledildi. Kenti işgal eden Ermeni güçleri 1.275 kişiyi esir almış, 150 kişinin de kayıp olduğu ortaya çıkmıştı.

1100120cookie-checkHocaali Katliamı anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.