Hollanda vizesi için ‘hayat bilgisi sınavı’

Hollanda, yönetmen Theo Van Gogh’un filminde müslümanları incittiği gerekçesiyle öldürülmesinden sonra göçmen topluma yönelik baskı yasalarına bir yenisini daha ekliyor.

Hükümetin parlamentodan geçirrmek istediği ırkçı tasarı yasalaşırsa Temmuz ayından itibaren göçmen adaylarına Büyükelçiliklerde sınav uygulanmaya başlayacak. Benzer bir öneri de İngiltere Muhafazakar Parti Genel Başkanı Michael Howard’dan gelmiş, İngiltere vizesi isteyenlerden tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu istenmesini önermişti.

Avrupa’da en liberal ve hoşgörülü ülke olarak bilinen Hollanda’da göçmenlere yönelik baskıların giderek artması etnik azınlığa yönelik ırkçı saldrırıları da artırmıştı.

YA SINAVI GEÇEMEZSE?
Hollanda’daki Ulusal Çok Kültürlü Kalkınma Enstitüsü Forum’un Başkanı Sadık Harchaoui, “Göçmenlerin Hollanda’ya gelmeden önce, Hollanda hakkında bir başlangıç bilgisine sahip olmaları iyi birşey. Eğer, göçmen adayları bu sınavda başarısız olurlarsa, karşılaşacakları engeller çok sert. Örneğin sınavı geçemeyen aile üyeleri parçalanabilecek” dedi..

Tasarıya göre Göçmen adaylarının Hollanda’ya gelmeden önce kendi ülkelerindeki Hollanda elçiliklerinde sınava girmek zorunda olduklarını belirten Harchaoui, “Sınav az da olsa dil bilgisine dayanıyor. Yani, az da olsa Flamanca konuşmak zorundasınız. Bu birincisi. İkinci olarak da ülkenin tarihi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Yani, Hollanda’nın bir kraliçesi olduğunu bilmek gibi… Ayrıca, Hollanda kültürüne de aşina olmanız isteniyor. Mesela İkinci Dünya savaşı gibi…” dedi.

HOLLANDALILAR NE DİYOR?
Sadik Harchaoui, bu konunun Hollanda kamuoyunu ikiye bölündüğünü söyledi.

“Halkın bir kısmının göçmenlerin Hollanda’ya entegrasyonu çabalarını olumlu bulsa da bir kısmı sınavın geçilememesi durumundaki yaptırımları insafsız buluyor” diyen Harchaoui şöyle devam etti:

“Ayrıca eğitim düzeyi düşük olanlara karşı ayrımcılık yapılmış oluyor. Eğitimsiz adaylar sınavı geçmekte daha zorluk çekecekler. Dolayısıyla eğitimsiz yerine eğitimli göçmenler tercih ediliyor. Bunun avrupa Birliği yasalarına da takılması sözkonusu” dedi.

FOTOĞRAF: Geçen Kasım’da öldürülen Theo van Gogh ve filmindeki eleştirilen görüntü.

1101940cookie-checkHollanda vizesi için ‘hayat bilgisi sınavı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.