Hortumculara ‘bir bardak su’ mu?

”Batık bankaların kamuya olan yükü, bankacılık sistemindeki sorunlar ve çözüm önerilerini” içeren bir rapor hazırlayan CHP, batık bankalar için TBMM Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyecek.


Raporu açıklayan CHP Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan, bu çalışmanın, TMSF Başkanı’nın bir partilinin ”Şimdi siz 37.6 milyar dolarlık kamu alacağı üzerine bir bardak su içmemizi mi öneriyorsunuz?” sorusuna, ”evet” yanıtını vermesiyle ortaya çıktığını söyledi.


”Kamuoyunu, bu konu üzerinde ağırlıklı durmaya ve iktidarı sıkıştırmaya davet ediyoruz” diyen Oyan, meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep edeceklerini bildirdi.


Çukurova-Kepez’e 12 Haziran, İmar Bankası’na ise 3 Temmuz’da el konulduğuna dikkati çeken Oyan, BDDK’nın, bankaya el konulduğu gün aldığı bir kararla, 2001’den itibaren mevduat sigortası 50 milyar lira olan tavan sınırının, 1 yıl için kaldırıldığını anımsatarak, ”3 Temmuz-31 Ekim arasında kim, kimler, uygulamadan çıkar sağlamıştır?” diye sordu.


Oyan başkanlığındaki komisyonun raporu, 41 sayfadan oluşuyor. Raporda, ”yürürlükteki bankacılık mevzuatının yeterli olmasına rağmen, uygulamada banka kurmanın teknik koşullarının yeterince gözetilmediği, teknik, mali ve etik kısıtlamaların, siyasi ilişkilerle aşılabildiği” yer aldı.


Raporda, ”TMSF’nin üzerine, krizlerle beraber, mali ve insan kaynakları açısından taşıyamayacağı kadar yük gelince, sonraki takviyelere rağmen, sistem yürümemiştir. Sorunlar, sistemin yanlış kurgulanmasından ve krizin boyutlarının önceden tam olarak görülmemesinden kaynaklanmıştır” denildi.

1019760cookie-checkHortumculara ‘bir bardak su’ mu?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.