Hristofyas ile Karamanlis'in arası açık

Güney'de yayınlanan ulusal gazete Alithia “Atina-Lefkoşa Arasındaki Tuhaf İlişkiler – Hristofyas Yunanistan’ın Rolünü Sınırlandırmak İstiyor, Atina’nın Öfkelenmesine Neden Oluyor” başlığıyla yansıttığı haberinde Rum yönetiminin başkanlığını Dimitris Hristofyas üstlendiği için Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin en iyi aşamasında olmadığını öne sürdü.


Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin, Hristofyas’ın başkanlık görevini üstlenmesiyle gevşemeye başladığını yazan gazete, Rum tarafındaki siyasi çevrelere dayanarak Hristofyas’ın; Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’e, Kıbrıs sorunundaki icraatları ve iki ülke arasındaki askerî düzeydeki işbirliğine ilişkin kendi şartlarını koştuğunu belirtti.


Gazete yine aynı kaynaklara dayanarak Hristofyas’ın Karamanlis’e; Yunanistan’ın rolünün tamamen; gerek siyasi gerek askerî düzeyde kendi (Hristofyas’ın) icraatlarını destekleme rolü olması gerektiğini net şekilde ilettiğini yazdı, özetle şöyle devam etti:


“Hristofyas’ın tavrı ve davranışı Yunan hükümetinde öfkeye ve hoşnutsuzluğa neden olmuş görünüyor. Yunan hükümeti, Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni aracılığıyla Kıbrıslı dengi Markos Kiprianu üzerinden bunu değiştirmeye çalıştı. Ancak bu çaba; Hristofyas’ın uzlaşmaz tavrı karşısında boşa çıktı.


İki hükümetin ilişkileri arasındaki tırmanan olumsuz hava; Savunma Bakanı Kostas Papakostas’ın, Ortak Savunma Doktrini’nin bir havai fişekten başka bir şey olmadığı açıklamasıyla tetiklendi. Yunanistan Millî Savunma Bakanı Evangelos Meymarakis’in; bağımsızlık yıldönümü kutlamaları dolayısıyla gerçekleştirdiği Kıbrıs ziyaretini kısaltması ve bunun sonucunda, törenin arife gecesi onuruna düzenlenecek yemeğin ve planlanmış olan bir dizi temas ve görüşmenin iptal edilmesinin nedeni, Papakostas’ın bu sözleridir.”

710890cookie-checkHristofyas ile Karamanlis'in arası açık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.