“Hristofyas’ın meşruiyet sorunu var”

“Rum kesimi prestij kaybına uğramış bir liderin Kıbrıs Rum Halkının geleceğini tayin edemeyeceğini düşünüyor” diyen Kızılyürek, Markus Kipriyanu’nun istifası ile ilgili olarak ta çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Politis Gazetesindeki bir habere göre, Kipriyanu’nun “ben Amerikalılarla patlayıcı konusunu görüşürken nakledilmesini istedim ancak Hristofyas ideolojik saplantılarla davrandı” dediğini ifade eden Kızılyürek Hristofyas’ın yalnız durumda olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’taki Evangelos Florakis Donanma Üssü’nde 11 Temmuz’da yaşanan ve 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlama siyasi patlamaları da beraberinde getirdi. Savunma Bakanı Kostas Papakostas ve Milli Muhafız Ordusu komutanı Petros Çaliklidis’in istifasının ardından dünde Rum Dışişleri Bakanı Markus Kipriyanu’nun istifa haberi geldi.

Müzakerelerin ivme kazandığı dönemde böyle bir istifanın, Hristofyas’ı zor durumda bırakması beklenirken, Kipriyanu’yu kimin takip edeceği merak konusu oldu.
Konuyla ilgili olarak Haberdar Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, Dışişleri Bakanı Markus Kipriyanu’nun istifasını sunmasının ardından yaptığı açıklamada, “olayın tarafsız bir şekilde araştırılması için istifa ettim” dediğini ifade etti.

“Olay tarafsızca araştırılsın”

Kipriyanu’nun açıklamasında Evangelos Florakis Donanma Üssü’nde 11 Temmuz’da yaşanan olay üzerine herkesin birbirini suçladığını belirttiğini anlatan Kızılyürek şöyle konuştu: “Kipriyanu olay sonrası herkesin birbirini suçladığını, kimin suçlu olduğunun ortaya çıkması içinde istifa ettiğini söyledi. Bu istifa Kuzey Kıbrıs’tan elektrik alımıyla ilgili değil.”

“Dışişleri Bakanlığı suçlanıyor”

Kızılyürek, patlama olayında Dışişleri Bakanlığının sorumlu olduğuna dair bilgiler bulunduğunu ifade etti. “Bazı bilgiler ortaya çıktı. Kipriyanu’da suçlular arasında gösterildi. Bunun başka siyasi boyutu da var. Kipriyanu kendini aklama çabasında” diyen Kızılyürek Dışişleri Bakanı hakkında ciddi suçlamalar olduğunu söyledi. Patlamanın insani, siyasi ve bürokratik engellerden kaynaklandığını ifade eden Kızılyürek bu konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Patlayıcı maddenin yurtdışına çıkarılması için girişim yapılmadığı söyleniyor. Fransa ve Almanya’nın bu patlayıcıya talip oldukları ancak olumlu yanıt alamadıkları savunularak Dışişleri Bakanı eleştiriliyor.”

“Ben nakledelim dedim, Hristofyas dinlemedi”

Prof. Kızılyürek Politis Gazetesi’nde Pazar günü çıkan bir Habere göre, Dışişleri Bakanı Markus Kipriyanu’nun Amerika ile patlayıcı konusu görüşüldüğü esnada patlayıcıları başka yerlere aktarılmasını istediğini ancak Hristofyas’ın kendisini dinlemediğini söyledi. “Basına sızan bir bilgide Kipriyanu’nun patlayıcıların başka yere nakledilmesini istediği ancak Hristofyas’ın ideolojik saplantılarla hareket ettiği haberi yer aldı” şeklinde konuşan Kızılyürek Hristofyas’ın siyaseten çok yalnız olduğuna vurgu yaptı.

“Hristofyas çok yalnız”

Kızılyürek sözlerini şöyle sürdürdü: “Hristofyas siyaseten çok daha yalnız durumda. Hatta Diko’nun da kalıp kalmayacağı belli değil. Olayları izlemek lazım. Kipriyanunun yaptığı politik bir hamle. Kendini temize çıkarmaya çalışıyor. Ancak bu hamlenin kendisine ne kazandıracağı belli değil. Şu sıralar Kıbrıs Rum Halkı hiçbir siyasetçiye güvenmiyor.”

“Müzakerelere etki edecek”

Güney’deki siyasi dalgalanmanın müzakerelere etki edip etmeyeceği şeklindeki bir soruyu değerlendiren Niyazi Kızılyürek, “müzakerelere etki edecek. Sadece müzakerelere değil, ekonomik gidişata da etki edecek” dedi.

“Hristofyas’ın meşruiyet sorunu var”

Dün itibarıyla liderlerin Sarayda ekonomik önlemler paketini tartışacaklarını anımsatan Kızılyürek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün (dün) Sarayda liderler toplanarak ekonomik önlemler paketini tartışacak. Bir yandan ekonomi, bir yandan Kıbrıs sorunu. Tam böyle bir ortamda bir liderin zor durumda olması Kıbrıs müzakerelerine yansıyacaktır. Şimdi Hristofyas’ın meşruiyet sorunu var. Rum kesimi prestij kaybına uğramış bir liderin Kıbrıs Halkının geleceğini tayin etme hakkı olup olmadığını tartışıyor.”

Kızılyürek Hristofyas’a güvenini kaybeden Rum Halkının erken seçim istediğinin altını çizerek, “ülkede erken seçim sesleri yükselmeye başladı” dedi.

1530230cookie-check“Hristofyas’ın meşruiyet sorunu var”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.