Hırvatistan’ın 2009’da üyeliğine tavsiye

Geçen hafta Brüksel’de bir araya gelen Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering Hırvatistan’ın AB’ye üyeliği ve Hırvatistan’la Slovenya arasındaki sınır sorununu hakkında görüş alışverişinde bulundu.

AB Haber’e göre Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans Gert Pöttering, AP’nin Hırvatistan’ın AB’ye 2009 yılında üye yapılmasını hedefleyen bir tavsiye kararının hazırlandığını söyledi.

“SINIR ANLAŞMAZLIĞI DOSTANE YOLDAN ÇÖZÜLMELİ”

Slovenya ve Hırvatistan arasındaki sınır soruna değinen Pöttering, konunu uluslararası bir yargı merciine aksettirilmeden önce meselenin dostane çözümünden yana olduğunu da ifade etti.

Hırvatistan Başbakanı Sanader de konunun ikili bir mesele olduğunu üzerinde herkesin görüş birliği içinde olduğuna dikkati çekerek, ancak ikili görüşmelerin sorunun çözümünde yardımcı olmadığı anlaşılırsa o zaman uluslararası bir yargı sürecine girilebileceğini bildirdi.

2009’DA ÜYE OLABİLECEK Mİ?

Pöttering ve Sanader ayrıca Hırvatistan’ın AB’ye üyelik yolundaki hazırlıklarını da görüştü. AP Başkanı Pöttering Hırvatistan’la müzakerelerin olumlu yönde ilerlediğini kaydederek, gelecek süreçte AP tarafından hazırlanacak olan Hırvatistan raporunda, bu ülkenin AB üyeliği için 2009 yılının hedef tarih olarak tavsiye edilebileceğini de belirtti.

Hırvatistan Başbakanı Sanader ise 2009 yılının telaffuz edilmesini memnuniyet duyduklarını açıkladı. Sanader ayrıca tarih konusunda çok fazla konuşmak istemediklerini, kendi ev ödevlerini yerine getirmek istediklerini ve bunun kendilerini nihai hedefe taşıyacağını ifade etti.

AP Dış ilişkiler Komisyonu’nun yeni Başkanı Jacek Saryusz-Wolski ise Hırvatistan’ın 2009 yılında AB’ye üyeliği için “iddialı fakat olası” değerlendirmesinde bulundu.  (ANKA)

İMAJ: Başbakan Tayyip Erdoğan ve Hırvatistan Başbakanı Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader. (Açık Gazete Notu: İmajlarımızı kullanan basın yayın organlarından Açık Gazete imzasını silmemelerini rica ediyoruz) 

1147820cookie-checkHırvatistan’ın 2009’da üyeliğine tavsiye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.