Hulus abimizi kaybettik…

LONDRA – Kıbrıs’ta sendika lideriyken 1958’de Londra’ya sürgün gelen Hulus İbrahim’i (87) kaybettik.  İbrahim son nefesine kadar kendisini sosyalizmin bir neferi olarak gördü.

.
Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde geçen Ocak’ta yapılan “Hulus İbrahim’e vefa” gecesi etkinliğinde yapılan kısa konuşmalarda Hulus İbrahim “Kıbrıs emekçilerinin emek, barış ve özgürlük mücadelesi neferi” olarak tanımlanarak, Kıbrıs’ta demokrasi mücadelesine ve Londra’daki topluma katkıları övgüyle anlatılmıştı.
.
İbrahim’in biyografisini yazan gazeteci Faruk Eskioğlu da, “Hulus İbrahim, Londra’ya sürgün gelen Namık Kemal’den sonraki ilk siyasidir. Biyografisinde anlattıkları Kıbrıs’ın parçalanmasındaki entrikalar ve Londra’daki toplumun oluşmasındaki ilk yıllara da ışık tutacak nitelikte. Bir sohbetimizde kendisini ölüm listesine alan Kıbrıslı Türk faşistlere karşı Londra’ya kaçmasındaki nedeni ‘Biz sosyalistler, cahil kandırılmış insanların canına kıyamazdık’ diye açıklamıştı. Kaybımız ve acımız gerçekten çok büyük. Bütün devrimcilerin başı sağolsun.”
.
İNCİRLİ: HER ZAMAN ÇOK ŞIKTI
.
Kuzey Kıbrıs’taki gazeteci Serhat İNcirli de şu yorumu yaptı:
.
“1931’de Siligu’da doğdu… Bir keresinde, “Amiyando madeninde de çalıştım” demişti… Solcuydu… Sosyalistti… Devrimciydi… Kunduracıydı… 1958’de Londra’ya kaçmıştı ve “biz solcular, insan öldürmeye kıyamadık ve kaçtık” demişti… Hiç yolundan dönmedi… Kıbrıs’ta ve Kıbrıs için hep barışı savundu. Hep işçi haklarından yanaydı… Çok şıktı… Hep traşlıydı… Hep kravatlıydı, ceketliydi… Çok güzel içerdi… İçmenin güzeli olur mu? Evet, olur… Sesi çok güzeldi, Rumca – Türkçe türküler okurdu. Ağır ağır, çok anlaşılır konuşan biriydi… Mükmemmel türkçes, Rumcası ve İngilizcesi vardı… Londra’dan Kıbrıs’a, her türlü yardımın en başındaydı. Her etkinliğin en ön sırasındaydı. Londra’ya kaçmak zorunda kalan tüm Kıbrıslı Türk solcuların Hulus abisi, Hulus dayısı, Hulus amcasıydı… Çocuklarına çok düşkündü… O’nunla tanıştığım için, söyleşi yaptığım için, yediğim ve içtiğim için kendimi çok ayrıcalıklı hissediyorum… Evet, Hulus İbrahim’i kaybettik… Siligulu Hulus amca… 1931 doğumluydu… 2018’de Londra’da öldü… Gerçek, ama dibine kadar gerçek bir Kıbrıslı çınarımız daha artık bizimle değil…”
.
“İNGİLTERE’DEKİ DEĞERİMİZDİ”
.
Londra’da yaşayan tiyatro yazarı ve oyuncusu Osman Balıkçıoğlu da şunları söyledi:
“Bugün yine üzücü bir haber aldım. Tüm yaşamı mücadele içinde geçmiş, sendikacı, devrimci, inançlarından hiç ödül vermeyen kardeşimiz, Hulus İbrahim’i bugün kaybettik. Onu birkaç yıl önce, kendisiyle Londra Gazete adına bir söyleşi yaptığım gün tanıdım. Onun özverili çalışmalarını ve yaşadığı zorluk ve tehlikeleri içeren yaşam öyküsünü, gazetedeki sayfamda yayınladıktan sonra “İngiltere’deki Değerlerimiz” isimli kitabıma da almıştım. Onunla ilk kez tanışmama rağmen, ona karşı gerçek bir yakınlık ve saygı duymuştum. Ölümü gerçekten beni üzdü. Ailesinin ve ilerici, devrimci kardeşlerimizin başı sağolsun. Işıklar içinde uyusun.”
.
Hulus İBrahim’in dostlarından Ertanç Hİdayettin de “Çok önemli bir Kıbrıslı mücadele adamını kaybettik. Hulus abi artık aramızda değil. Işıklar yoldaşı olsun” diye konuştu.
.
CENAZE TÖRENİ CUMA GÜNÜA
.
Hulus İbrahim’in ailesinden yapılan açıklamaya göre: cenaze töreni 16 Kasım Cuma günü sabah 10.20’de “30 Oakthorpe Rd, Palmers Green, London N13 5JL” adresindeki Palmers Green Camii’de yapılacak ve 12.30’da da “278 High Rd, London N2 9AG” adresindeki St Pancreas Cemetery’de toprağa verilecek. Aynı gün akşamı da “630 Green Lanes, Harringay, London N8 0SD” adresindeki Londra Toplum Merkezi’ndeki anmada aile taziyeleri kabul edecek.

HULUS İBRAHİM?

Türk ve Rumların bir zamanlar kardeşçe yaşadığı Kıbrıs’ın güneyinde Leymasol’un Silifke köyünde 7 kardeşin en küçüğü olarak 1931’de doğmuş. Küçük yaşta işçi temsilcisi olan İbrahim, Türk ve Rumların ortakm sendikası PEO başkan yardımcılığına kadar yükselir.

Ada’da 1950’lerin ikinci yarısında sendikacılara yönelik suikastlar başlayınca 1958’de Londra’ya gelmek zorunda kalır. Londra’da da sosyalist müadelesine devam eden İbrahim ancak 1989’da doğduğu topraklara dönebilir.

İbrahim, “Yeniden dünyaya gelsem yine sendikacı olurum, yine işçilerin haklarını ararım” demişti…

FOTOĞRAFLAR: FARUK ESKİOĞLU

AÇIK GAZETE: Kaybımız büyüktür. Bütün devrimcilerin başı sağolsun

2244620cookie-checkHulus abimizi kaybettik…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.